НОВИНИ

Стефан Янев: Изтеглянето на хора от южната граница е съгласувано между МО и МВР

Изтеглянето на хора от границата е вътрешна ротация на силите, след консултация с МВР. Процесът е продължил повече от месец и е в резултат на анализа на "Гранична полиция", в който са отчетени тенденциите при миграцията. Това обясни в парламента служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев.

стефан янев изтеглянето хора южната граница съгласувано мвр
bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 03.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Той бе изслушан по искане на ГЕРБ за мерките в защита на националната сигурност, осигуряване охраната на държавната граница, кадровата политика, както и ресурсното осигуряване на министерствата на отбраната и на вътрешните работи.

В началото от левицата поискаха изслушването да се излъчва пряко по БНТ2, но мнозинството гласува против.

Янев подчерта, че най-сериозен миграционният поток има на южната граница. Преди 10 дни оттам е изтеглен контингент от малко над 30 души от 68 бригада Специални сили. Това не променя охраната на границата, техните задачи се поемат от други специалисти, които са в режим на подготовка, увери военният министър. Той разясни, че до 27 април т.г. в общата задача по отбрана на границата с Турция са участвали около 261 военнослужещи, 33-ма са от 68-ма бригада Специални сили. Те обаче е трябвало да се върнат обратно в бригадата си, заради планирани учения с НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален форум по дебати във Варна
Национален форум по дебати във Варна
ТЕЦ София Изток спира работа от 8 до 19 май
ТЕЦ "София Изток" спира работа от 8 до 19 май