Парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на Централната избирателна комисия. Номинацията на Стоева дойде от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ.

Стоева е юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала Четвърто отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията зам.-председател на този съд.

Веднага след избора си новият председател на ЦИК заяви, че не се подава на натиск.

Стефка Стоева, председател на ЦИК: Предстои ни много работа. Аз съм била съдия и съм виждала грешките, но те бяха при действието на предишната нормативна уредба. Струва ми се, че една от първите задачи трябва да бъде изследване на практиката, както на комисията, така и на съдебната. Това може да се извърши много бързо и да се установят грешките.

Депутатите одобриха и предложението на БСП за зам.-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Нейната кандидатура бе представена от народния представител Драгомир Стойнев, който днес дойде в парламента по изключение, след като парламентарната група на левицата вече цял месец не участва в заседанията на парламента. Силва Дюкенджиева е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.

За заместник-председател депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя има над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, предложена от парламентарната група на "Воля".

Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС и също срещна одобрението на мнозинството. Секретар отново ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент. Юрист по образование, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.

Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март.