НОВИНИ

Стената на язовир Бели Искър не крие опасност за хората

Стената на язовир Бели Искър не крие опасност за хората, увери зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Стената е строена в средата на миналия век. През 2001-2003 е извършен първи етап от необходима реконструкция, което включвало укрепване на стената. Тя обясни, че е необходимо да се извърши външно укрепване по сухия откос на стената, което да гарантира пълна сеизмична осигуреност. Когато е строена, тя е отговаряла на по-ниски норми. Иначе стената е безопасна, а за реконструкцията регионалното министерство е предприело действия.

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 22.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Малина Крумова, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството: Язовир Бели Искър със сигурност се поддържа в технически безопасно състояние. За него има предписание на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Акт има и има и наказателно постановление, но ние ще ще обжалваме това наказателно постановление, защото считаме, че е издадено неправилно. Тъй като предписанието, освен поддържането на по-ниско ниво на водата включват и други указания, т.е. да се извърши реконструкция на язовирната стена. Актът е за това, че не са предприети действия за извършването на тази реконструкция.

Малина Крумова обясни и чия е отговорността за поддръжката на язовира.

Малина Крумова: Собственикът на язовир а е отговорен за поддръжката на язовира. Съгласно Закона за водите, когато язовирът е станал държавна собственост това се случва 2009-2010 година. Държавата е собственик, но областна управа е отговорна за управлението на този актив. Областна управа е издала актове, които не са адекватни на законодателството, тъй като те поставят в управление язовира на МРРБ, което е некоректно. Министерството не може да управлява ВиК активи, тъй като законът казва, че те се управляват от областна администрация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът Цибър отплава за международно учение
Корабът "Цибър" отплава за международно учение
Започнала е проверка, свързана с думите на Борисов, че в НС има наротрафиканти
Започнала е проверка, свързана с думите на Борисов, че в НС има наротрафиканти