НОВИНИ

Степента на терористична заплаха във Великобритания беше понижена

Във Великобритания нивото на опасност от терористично нападение беше намалено от "критично" на "високо". Втори мъж беше арестуван за атентата в лондонското метро. Британската полиция, смята че той е свързан със задържания вчера 18-годишен младеж. До този момент властите не съобщават самоличността и националността на двамата арестувани. Вътрешният министър Амбър Ръд, заяви че правителството ще отдели 24 милиона паунда за антитерористични операции във Великобритания.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
18:00, 17.09.2017 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Вторият мъж е на 21 години и е арестуван в предградие на Лондон снощи. Продължава и полицейската операция от вчера в къща в град Сънбъри. Оказа се, че там живее възрастна двойка, която е награждавана от кралицата за помощ на стотици деца-сираци и бежанци. Смята се, че в тяхната къща е живял арестуваният вчера 18-годишен мъж.

Според британския вътрешен министър Амбър Ръд новите разкрития показват, че не става въпрос за терорист-единак, а за цяла клетка. Чужди разузнавателни служби също се включиха в разследването.

Амбър Ръд, вътрешен министър на Великобритания: "Партньорството ни с американските служби е много важно, за да задържим организаторите, защото тези атаки са организирани от различни страни."

Атентатът от петък беше петото голямо терористично нападение във Великобритания тази година. Въпреки това някои от жителите на Лондон заявяват, че свикват с подобен начин на живот.

Ричард Грийн, жител на Лондон: "Живея в Лондон от почти 40 години. Имаше тероризъм през 80-те и 90-те, заради проблема със Северна Ирландия. Това е друг тип тероризъм."

Въпреки, че екстремистите от "Ислямска държава" поеха отговорност за нападението, Лондон не смята, че нейни бойци са извършили атентата. От 30-те ранени след взрива в метрото, само един остава в болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря връхлетя Сърбия, ураганен вятър във Войводина
Силна буря връхлетя Сърбия, ураганен вятър във Войводина
Юноши обсъждат със свои връстници проблемите на обществото
Юноши обсъждат със свои връстници проблемите на обществото