Стево Пендаровски беше избран за кандидат на СДСМ за президент на Република Северна Македония. От 783 делегати, присъствали на 23-ия конгрес на коалицията, 712 единодушно гласуваха в негова подкрепа.

© БГНЕС

В обръщението си към делегатите Пендаровски изрази благодарност за подкрепата и подчерта, че за него е чест да бъде консенсусният кандидат на 31 политически партии и граждани от всички етнически общности. Той изрази специална благодарност към лидера на СДСМ и премиер Зоран Заев, който, по думите му, е извършил политически прецедент и му е дал шанс да бъде отново президентски кандидат.

Пендаровски заяви, че е радостен от факта, че за първи път след обявяването на независимост зад неговата кандидатура стоят три политически партии на албанци, които нямат възражения срещу кандидатурата му.

"Дадохте ми огромна политическа отговорност, която възнамерявам да оправдая в следващите месеци и години, в интерес на по-добър и по-щастлив живот на всички наши граждани", каза Пендаровски, добавяйки, че денят е особено емоционален за него.

Партията на Зоран Заев ще издигне кандидат за предстоящите избори

Партията на Зоран Заев ще издигне кандидат за предстоящите избори

Социалдемократическият съюз на македонския премиер Зоран Заев днес ще издигне кандидатурата си за президент на Северна Македония за предстоящите избор...