В ексклузивно интервю за Българската национална телевизия, дадено в Скопие веднага след като стана ясно, че Стево Пендаровски печели балотажа на президентския вот, бъдещият държавен глава на Северна Македония заяви, че иска да бъде президент на всички граждани на страната си.

Посочвайки, че петите избори за президент на Северна Македония са преминали спокойно, демократично и прозрачно, Пендаровски уточни, че това е аргумент Северна Македония още през юни да получи дата за начало на преговори за членство в ЕС.

Попитан кои са трите приоритетни задачи, с които има намерение да се захване веднага след като поеме поста си, Пендаровски ги определи така: укрепване на вътрешното единство и на междуетническите отношения, развиване на отношенията с петте съседни на Северна Македония държави и, разбира се, евроатлантическата интеграция на държавата.

На въпроса за неговата позиция за правата на македонските граждани с българско самосъзнание, новият президент на Северна Македония заяви, че с политиката на тормоз и полицейско преследване на хората с българско самосъзнание вече е приключено. Хората, чувстващи се българи ще имат същите права, както всички останали в страната, заяви Пендаровски, но уточни, че очаква същото и за онези български граждани, които се определят като македонци.

Вижте коментара на Коста Филипов за президентските избори в Северна Македония и за очакванията му от визитата на папа Франциск в Скопие във видеото.