Новият президент на република Северна Македония Стево Пендаровски встъпи в длъжност. На тържествената церемония присъстваха президентите на България, Албания, Косово, Сърбия.

Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски встъпи в длъжност в тържествена церемония в народното събрание в Скопие.

Стево Пендаровски положи клетва и в речта пред парламента обяви основните си приоритети. Като стратегическа цели определи членството в ЕС и НАТО. Особено внимание ще обърне на междуетническите отношения в страната. Специален акцент постави върху икономическото развитие на страната и борбата с корупцията. Заяви че ще работи за отлични отношения с всички пет съседни държави.

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник по националната сигурност на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски, преподавал е международна сигурност и световна политика в университета „Американ колидж" в Скопие, дълго време е национален координатор за присъединяването на страната му към НАТО.

В президентската резиденция досегашният държавен глава Георге Иванов предаде поста на Стево Пендаровски. И първата среща на новия президент беше с българския държавен глава. Румен Радев разговаря и с председателя на парламента Талат Джафери.

На двете срещи той е поставил въпросът, че Мултидисциплинарната експертната комисия, която урежда спорните въпроси, свързани историята и културата между България и Северна Македония трябва да ускори своята работа.

Румен Радев - президент на Република България: Всички тези неща, които трябва да се случат по този договор, трябва да залегнат и в учебниците, и в издателствата, и в медиите в Македония, в съзнанието и нагласата на хората. Ако продължава така, ще се окаже един ден, че (Северна) Македония отдавна вече ще е формален член на Европейския съюз, а ще има останали спорни въпроси, които оттук нататък могат да създават проблеми.

Румен Радев подчерта, че сме си най-близки със Северна Македония, но настоява условията в Договора за приятелство между София и Скопие да бъдат обвързани с членството на Северна Македония в Европейския съюз.

Румен Радев: Категорична и силна подкрепа за европейската перспектива на Република Северна Македония. Разбира се, не безусловна. Но с ясни откровени основи. Така че ние трябва да бъдем абсолютно предсказуеми и да знаем накъде вървим и какво изискваме.

Президентът Радев е поканил своя колега Стево Пендаровски да посети България и той и приел с удоволствие