По източното крайбрежие на САЩ Флорънс отслабна от ураган до тропическа буря. Прогнозите обаче са за още катастрофални порои и наводнения през следващите дни в Северна и Южна Каролина. Според информацията до момента има пет жертви.

Вижте прякото включване от Северна Каролина на Младен Петков.

Проточващата се безмилостна атака на Флорън" носи допълнителни значителни поражения. В брифинга си губернаторът на Северна Каролина Рой Купър предупреди, че щатът е изправен пред епични количества дъжд.

Бавно движещата се система се очаква да доведе до прииждане на реки, затваряне на ключови пътни артерии и прекъсване на тока на милиони.

Петима души загинаха след урагана Флорънс в Северна Каролина

Петима души загинаха след урагана Флорънс в Северна Каролина

Ураганът Флорънс, който бушува по Източното крайбрежие на Съединените щати взе пет жертви в Северна Каролина. Той вече отслабна до тропическа буря, но...

По някои изчисления милиони могат да останат без ток в продължение на няколко седмици. Първите засегнати в петък - денят, в който Флорънс удари крайбрежието, бяха жителите на Ню Бърн и Уилмингтън.

В Ню Бърн операциите продължават за спасяването на около 500 бедстващи. Хората там се сблъскаха с паднали дървета, разрушени сгради и наводнени улици. Подобна бе картината и в Уилмингтън:

„Къщата се разтресе от пристигналия силен вятър, който удари цялата къща. Стана ясно, че много комини са се срутили и аз се притесних за нашия", заяви Макъл Смит от Уилмингтън.

Патрик Кембъл от противопожарната служба в Уилмингтън констатира:

„В града има огромни щети - паднали клони и дървета, повалили със себе си електроснабдителни мрежи."
​Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина​, няма данни за пострадали българи

​Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина​, няма данни за пострадали българи

В САЩ - половин милион души без ток, срутени сгради и наводнения, след като ураганът Флорънс удари Източното крайбрежие. Тази сутрин окото на бурята д...

Днес властите заявиха, че опасността не е преминала и предупредиха, че дни след спиране на дъждовете ще има наводнения, дори на места, невиждали прииждане на реки до сега.

Придошлата вода, паднали дървета, паднали електропроводи се очаква да създадат най-много проблеми на югоизточната част на щата.

Екипи от над 20 щата участват в спасителните операции заедно с множество федерални агенции и Националната гвардия. Президентът Доналд Тръмп написа по адрес на оказващите помощ: „Америка се гордее с вас." Президентът Тръмп се очаква да посети засегнатите райони следващата седмица.

Ако имате семейства и близки в Северна и Южна Каролина, свържете се с тях и им кажете, че е изключително важно да слушат препоръките на местните власти и да следят онлайн картите с прогнози за наводнения в техния район.


Българското посолство във Вашингтон е разкрило кризисен щаб. При необходимост от съдействие, можете да се свържете с посолството на телефони: +1 (202) 387-5770, +1 (202) 387-0174, да поискате съдействие от най-близкото представителство на друга държава-членка на ЕС или да потърсите най-близкия пункт на Червения кръст.

Над 100 000 домакинства са без ток след като Флорънс достигна сушата в САЩ

Над 100 000 домакинства са без ток след като Флорънс достигна сушата в САЩ

Флорънс бушува по източното крайбрежие на САЩ. Мощта на урагана отслабна и той вече е първа категория, но продължава да бъде опасен. Вече има наводнен...