НОВИНИ

Стимулират разплащането с банкови карти

Могат ли банковите карти скоро да се превърнат в предпочитания метод за разплащане в България? Тази седмица Националния съвет за тристранно сътрудничество одобри предложенията на правителството за промени в данъчното законодателство. Една от тях ще стимулира безкасовите плащания от следващата година, като дава право на данъчно облекчение от 1% или до 500 лева. За да се възползват от него, потребителите трябва да получават доходите си по банков път и да харчат поне 80% от тях безкасово. Какви условия предлага българският пазар на данъкоплатците, за да изпълнят тези условия?

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
08:35, 09.10.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Преди седем години Астер Хаджиев основава фирма за подови настилки. В момента има няколко магазина в София. Докато бизнесът му се разраства, Астер постепенно опознава предимствата на безкасовите плащания и като потребител, и като търговец. За него най-добрият начин да закупиш продукт е чрез карта.

Астер Хаджиев - управител на фирма за подови настилки: "Предпочитам големите магазини, първо - защото пести време, и второ - защото особено при по-големи плащания те ми позволяват да работя и да плащам с карта".

Астер споделя, че е поставил ПОС терминали в своите магазини, когато клиентите са започнали да правят по-големи поръчки. Удобството при плащанията не е единственият стимул за това решение.

Астер Хаджиев - управител на фирма за подови настилки: "Повечето големи търговци предпочитат картите, предполагам, и защото вероятността да има някакви злоупотреби е минимална и всичко минава прозрачно, без да има някакви съмнения относно транзакцията."

Именно изсветляването на икономиката е основният мотив за въвеждането на данъчно облекчение за безкасови плащания. Според Астер и финансовия консултант Десислава Николова, мярката е положителна, но на този етап ефектът ще бъде минимален. Като причина посочват размера на облекчението, което е само 1%. Още по-голям проблем е недостатъчният брой ПОС терминали в България.

Десислава Николова - финансов анализатор, "Моите пари": "В малките населени места често самите търговци нямат инсталирани ПОС устройства по една или друга причина - било то поради факта, че не могат да си позволят такива или просто не считат, че са им нужни".
;

По данни на Европейската централна банки общият брой плащания с карти в България се е увеличил почти тройно за последните пет години. Броят на ПОС терминалите в страната също бележи стабилен ръст и понастоящем те са 81 000. Засега обаче остава най-широкоразпространен навикът на потребителите да плащат в брой.

Както мащабни статистически проучвания, така и потребителски анкети, ясно показват, че в България безкасовите плащания набират популярност. Обектите с ПОС терминали обаче все още не са особено разпространени. Търговците трябва да плащат такса на банката, за да предлагат такъв, а за много от тях това е лоша инвестиция. Затова и техните клиенти, дори и да искат, не могат да платят с карта.

Търговецът Иво Пешев се намира именно в такава ситуация.

Иво Пешев - собственик на магазин за дрехи на пазар "Ситняково": "Когато човек плати с дебитна карта на ПОС терминал, има процент, който удържа банката. След това, аз като изтегля парите, има още един процент, който удържат на мен. Така погледнато, когато плащат малко хора, всъщност не е рентабилно да се плаща с карта".

Усъвършенстването на връзката между банките и търговците ще бъде от ключово значение за потребителите, които искат да се възползват от поправката в данъчното законодателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Афганистан ремонтират дворец, за да привличат туристи
В Афганистан ремонтират дворец, за да привличат туристи
Време ли е за зимните гуми?
Време ли е за зимните гуми?