НОВИНИ

Стокхолм отхвърли шведски произход на "Новичок"

Шведският външен министър Маргот Валстрьом отхвърли изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за шведския произход на нервнопаралитичното вещество "Новичок", с което във Великобритания беше отровен двойният руски агент Сергей Скрипал."Отхвърлям твърденията на говорителя на руското Министерството на външните работи, че нерво-паралитичният агент, използван в Солсбъри, може да има шведски произход", написа Валстрьом в Туитър.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:34, 17.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
Стокхолм отхвърли шведски произход на Новичок

Най-вероятният източник на произход на химикала тип „Новичок“ е Великобритания, Щвеция, Словакия, Чехия, под въпрос са САЩ, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя също така отбеляза, че Великобритания акцентира върху руския произход на нервнопаралитичното вещество, опитвайки се да отклони вниманието на обществото от страните, които притежават негови образци.

Прага също реагира. Министърът на отбраната Карла Шлехтова и първият дипломат на Чехия Мартин Стропницки смятат, че изявлението на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова за чешкия произход на нерво-параличитното вещество "Новичок" е безпочвено.

"От 90-те години (на ХХ век) Чехия е страна по международния договор за забрана на разработването, производството и разпространението на химически оръжия. Рпубликата стриктно го изпълнява“, написа министърът на отбраната в събота в Туитър. Изявлението за произхода на "Новичок" от Чехия, смята от своя страна Стропницки "с нищо неподкрепени". Ръководителят на Министерството на външните работи също публикува изявлението си в своя Туитър.

Дипломатическото ведомство на Словакия също отхвърли изявлението на руското външно министерство за възможния произход на токсичното вещество "Новичок" от Словакия. Това заяви пред репортери в събота говорителят на Министерството на външните работи Петер Суско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На президентския вот в Русия право на глас ще имат над 100 милиона граждани
На президентския вот в Русия право на глас ще имат над 100 милиона граждани
Американският режисьор Ейбъл Ферара е у нас за София филм фест
Американският режисьор Ейбъл Ферара е у нас за "София филм фест"