12 тона стари дрехи и текстил са събрани до този момент в специалните контейнери на Българския червен кръст в София.

Вместо да изхвърлят ненужните дрехи, чанти, хавлии и завеси, хиляди софиянци избраха те да отидат за хора в нужда. Всеки килограм дарени дрехи носи 10 стотинки в касата на Българския червен кръст.

Средствата ще бъдат използвани за дейностите на организацията в подкрепа на уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. А къде отиват дарените от хората дрехи?

Петранка Недялкова: "Вече за 1000 души са отделени дрехи за употреба при бедствия".

Друга част от даренията, които могат да се използват за носене, ще заминат за Третия свят, където ще бъдат продавани в магазини за дрехи втора употреба на достъпни цени. А негодните за употреба ще бъдат преработвани в първата такава фабрика у нас, която се изгражда в Пловдив.

Петранка Недялкова: "Ще бъдат използвани за направата на кърпи за производството, за топлоизолационна вата, за материали и кърпи, които ще се използват в автомобилостроенето и въобще в промишлеността".

На всеки от специалните контейнери за дрехи има номер, на който гражданите могат да позвънят ако съоръжението вече е препълнено. До края на годината от Българския червен кръст планират контейнерите за дарения в София да достигнат 100, както и такива да бъдат поставени на територията на цялата страна.