НОВИНИ

Столичани празнуват деня на София

Днес градът ни празнува, а хиляди българи с имената Вяра, Надежда, Любов и София имат имен ден.Различни тържества на открито, водосвет, танци, изложби и отворени врати в редица музеи и институции белязаха днешните чествания. Столицата отличи на своя празник и хората с постижения в сферата на културата. Към празника ще се върнем по-късно в емисията.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:05, 17.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Въпреки работния ден, тържествената церемония по издигането на знамето на София, се оказа истински празник както за жителите на града, така и за множеството чужденци, които се бяха събрали пред базиликата "Света София", за да видят на живо президента, патриархът, председателят на Народното събрание и кмета на София. Чужденците бяха мнозинство.

Някои дори успяха да си осигурят и снимка за спомен с Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Честит празник, в последните години градът ни не престава да се развива, развива се все по-бързо, влиза в престижни международни класации и печели признания и зад всичко това стои един голям двигател - София с нейните хора.

На днешния ден по традиция Столична община отличи и заслужилите софианци. Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров получи званието почетен гражданин на София. Сред отличените с почетен знак беше шефът на строителната камара Светослав Глосов, струнен квартет Димов и певицата Поли Генова.

Празненствата по случай деня на София ще продължат до късно тази вечер.

Кулминацията на тържествата в София на 17 септември са годишните награди за постижения в културата. Те се връчват в този час на официална церемония в Националната опера и балет, голямата награда тази година е за барда Михаил Белчев, а останалите отличени - ще видим тази вечер от 22 часа - в пълен запис на церемонията.

;

Заради честването на празника обаче се налага промяна в организацията на движението в центъра около храм-паметника Александър Невски. От 8 часа до 22 часа. се забранява престоят и паркирането на бул. Княз Александър Дондуков между ул. Раковски и Париж.

- От 11.00 часа до приключване на мероприятието на 17.09.2016 г. по ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и пл. „Св. Ал. Невски”.

- От 14.00 часа до приключване на мероприятието на 17.09.2016 г. на ул. „Врабча” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Париж”, а от 17.00 часа се забранява престоят и паркирането и на местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов коментира изказването на Карадайъ за Доган
Бойко Борисов коментира изказването на Карадайъ за Доган
ТИР с прасета се пробърна в Кресненското дефиле
ТИР с прасета се пробърна в Кресненското дефиле