Протестно шествие срещу мръсния въздух се проведе в София. Жителите на столичните квартали„ Западен парк“, „Овча купел“ и „Красна поляна“ настояват за ефикасно и бързо решение на проблема.

София

Протестно шествие срещу мръсния въздух се провежда в София

Протестно шествие срещу мръсния въздух се провежда в София

Жителите на столичните квартали „Западен парк“, „Овча купел“ и „Красна поляна“ настояват за ефикасно и бързо решение на проблема и в момента са пред С...

Протестното шествие приключи пред Нациналния дворец на културата в София, предаде от място репортерът на БНТ Цветелина Катанска. Днес нормите за замърсяване с фини прахови частици не бяха превишени, като това най-вероятно се дължи на силния вятър в Столицата последните дни. Не се очаква и през следващите два дена.

Протестиращите пред сградата на Столична община заявиха, че искат да дишат чист въздух и „геноцидът“ над тях да спре. Според тях не колите са основният проблем, а нерегламентираното изгаряна на отпадъци, както и използването на твърдо гориво за домакински нужди. Специално внимание те обърнаха и продължаващото изсичане на дървета в Западния парк:

Симеон Серафимов, жител на кв. Западен парк: Настояваме да бъде увеличен контрола, няма никакъв контрол в момента, извършват се фиктивни проверки, сигналите, които пращаме биват препращани от институция на институция без реални отговори.
Пламен, жител на кв. Овча купел: Основният проблем идва от боклуците, които се горят. Субсидии се дават в дърва и въглища, не в газ. Хората си спират парното.
Десислава Малинова, жител на кв. Красна поляна: Искаме Столична община, МОСВ да вземат адекватни мерки за справяне с проблема с битовото отопление.
​Еврофорум в София в търсене на решения за борбата с мръсния въздух

​Еврофорум в София в търсене на решения за борбата с мръсния въздух

Еврофорум в София в търсене на решения за борбата с мръсния въздух чрез екоиновации. При откриването на Съвета по околна среда екоминистърът Нено Дим...

От Столична община обещаха да вземат мерки с изсичането на дървета от Западния парк и обявиха, че ще се монтират повече измервателни устройства, с които да се придобие реална картина за чистотата на въздуха в София.

От началото на декември досега са наложени глоби за 140 хил. лв. на обекти, които нерегламентирано изгарят отпадъци.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отбеляза в студиото на „Още от деня“, че е посредничил между Община и граждани:

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Посредничих между общината, Агенцията по околна среда и гражданското движение, което всъщност замерва въздуха в София. За да може да направим интегриране на тази система, която имат гражданското общество. Ние като система имаме малко, но много скъпи и точни станции, те имат много, не толкова точни и комуникирайки помежду си ще имаме много по-точна картина. Учените от БАН и от Физическия факултет на СУ, трябва да намерят комуникация между тези две системи, защото ако те не комуникират правилно, няма да могат да се съпоставят данните. това ще стане, горед долу си дадохме си шестмесечен период.

Вижте повече:

Нено Димов за протестите за Пирин: Една лъжа, повторена сто пъти, става истина

Нено Димов за протестите за Пирин: Една лъжа, повторена сто пъти, става истина

Старият Гьобелсов принцип, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, се опитва да бъде вкарана в момента по отношение на Национален парк Пирин,...

Жителите на трите квартала обещават да продължат с протестите си, ако не се вземат реални мерки. Ако сега времето се затопли, проблемът ще се реши частично, но ще се завърне отново следващата зима.