Над 200 столичани се включиха доброволно в залесяването на обширен общински терен - част от землището на квартал Суходол. Амбицията на общината е там да израсне нова гора, която да стане най-новото парково пространство на София.

София

От днес до края на юни, всяка събота и неделя хората, които искат да дадат своя принос за по чистия възух над София, могат да се включат в залесителната кампания. Общинският терен се намира между бившето софийско депо за отпадъци, което е процес на рекултивиране, и къщите на кв. Суходол.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:Тук хората ще получат посадъчен материал и инструменти и се надявам по този начин всеки да бъде съпричастен към каузата за по-чест въздух над София.

До Новата гора на София, общината е организирала транспорт с автобус, който е през половин час от метрастанция Вардар.

Веселина: От фейсбук разбрах и това е причината да дойда. В крайна сметка чувствам се по-добре, и си мисля, че всеки трябва да направи по нещо малко за да се променят нещата. Ако всеки даде по мъничко, може и да стане по-хубаво..
Теодора: Искаме една по-хубава столица, по-зелена, за да дишаме чист въздух.

От общината предвиждат 125 хиляди фиданки да бъдат засадени тази година в новата гора на София. След завършването на рекултивацията на бившето сметище, в съседство, гора ще бъде засадена и върху него. На интернет сайта на кампанията новата гора на София всеки желаещ може да намери информация как може да участва.