НОВИНИ

Столична община изгражда галерия в подземието на бившия мавзолей

Галерия за съвременно изкуство ще бъде изградена в подземието на бившия мавзолей на Георги Димитров. Това обяви зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов. Предложението му беше прието на днешното заседание на общинския съвет. В него е включено отпускането на 100 000 лева за укрепването на подземието.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:39, 08.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Бъдещата галерия ще се стопанисва от Софийската градска художествена галерия. Тя ще разполага с една експозиционна зала и две хранилища, които ще се намират под нея. Според столичната община това е най-правилната посока, в която трябва да се развие това място.

Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община: Ние смятаме, че по този начин, по естествен път, в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. Наблизо се намира музея за история на София и други музейни институции. Уплътняването на музейния квартал изисква да се появи и място, което е по-сериозно ангажирано с проблемите на съвременното изкуство.

Сега предстои да бъде обявен конкурс за изработването на идеен проект, след което ще бъде извършено укрепване. Ще бъде направен и нов вход, тъй като сегашният не е подходящ за посетители.

Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община: Входът ще бъде минималистичен, целта е да се запази в някаква степен автентиката на бункера отдолу.

Софиянци приветстват идеята на общината.

Румяна Йотова: Мисля че мястото е подходящо. Градската градина. Събират се хора. Защо да не го направят. Много добре.
Петър Табаков: Мисля че това е добре. Според мен не трябваше да бутат и мавзолея, личното ми мнение. Все пак това е някаква атракция. Човек трябва да помни миналото си.

През март се очаква да се издигне бронзовата къща, която е подарък от Австрия по повод европредседателството на страната ни.

След решението на МС, в следващите 10 години общината ще стопанисва ларгото. Ще бъде довършена експозицията на подземния музей, който се намира в остъклената част. Очаква се той да отвори врати през есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Многопрофилната болница в Благоевград е с около три милиона лева дългове
Многопрофилната болница в Благоевград е с около три милиона лева дългове
Опасно мръсен въздух и днес у нас
Опасно мръсен въздух и днес у нас