НОВИНИ

​Столична община с мерки срещу мръсния въздух

Спиране на движението в определени зони при прогноза за завишени нива на замърсяване и осигуряване на безплатен градски транспорт са сред предложенията. И още - улиците ще се мият по-често, а в определени зони ще се ограничи скоростта на движение на автомобили, за да се развие веломрежата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:31, 08.02.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Ако допреди 10 години имаше замърсяване от цялата Менделеева таблица, то днес софиянци дишат по-чист въздух, уверява столичният кмет. Проблемите с превишените нива на фини прахови частици обаче остават. Затова от общината са съставили списък с мерки. Ще продължи модернизацията на градския транспорт. Разширението на метрото е спестило по 75 хиляди тона вредни емисии годишно, изтъкна Фандъкова. Тя обеща да се увеличи миенето на улици. Ще продължат и основните ремонти на улици и булеварди.

От общината планират да създадат и зони с по-спокойно движение, където ограничението за шофьорите да бъде 30 километра в час. Ще бъде засилен и контролът на автомобилите. Още от днес започнаха проверки на Пътна полиция и ДАИ дали превозните средства в столицата надхвърлят допустимите норми от емисии на вредни газове.

инспектор Иван Попов - областен отдел "Автомобилна администрация" - София: В много малко случаи се забелязва превишаване на нивото на вредните емисии, предимно при по-старите автомобили.
инспектор Николай Крушарски - Пътна полиция, СДВР: Ако се установи нарушение на автомобила, съответното превозно средство се спира от движение до отстраняване на повредата като след като се отстрани самата повреда е нужно да се премине технически преглед.

Кметът ще внесе доклад в Общинския съвет с конкретно искане.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Да имаме възможност и право временно да ограничаваме движението на автомобили в определени зони при прогноза за завишени нива на замърсяване, както и да регламентираме пускането ан безплатен градски транспорт в такива дни.

От общината ще предложат на държавата да се създадат национални стандарти за горивата за отопление. Предлагат още при подпомагане на енергийно-бедните да се предоставят горива с ниски вредни емисии. Ще се разработи система за ранно предупреждение на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шивачките от Дупница отново излязоха на протест
Шивачките от Дупница отново излязоха на протест
В Норвегия вече е достъпна информацията за заплатите на цялото население
В Норвегия вече е достъпна информацията за заплатите на цялото население