НОВИНИ

Столична община започва ремонт на Царските конюшни

Столичната община започва ремонт на покрива на опожарената част от Царските конюшни. Утре изтича срокът, в който собствениците трябва да изградят временно покритие. Вижте подробностите от прякото включване на Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
20:42, 27.11.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Около 100 хил. лв. по предварителни разчети ще струва ремонтът на общината, но от пожара досега те вече са инвестирали около 15 хил лв. по обезопасяването на сградата.

Около 70% от опожарената част на Царските конюшни е на МВР, а останалите 30% - на частна фирма. Столичната община пристъпва към този ремонт тъй като процедурата, по която трябва да го направи МВР е много по-дълга, а зимата идва. Ниските температури и снегът водят до опасност от по-нататъшно разрушаване на сградата без покрив.

Вчера изпратихме запитване и до пресцентъра на МВР защо досега не са предприели действия за ремонта на Конюшните, но до тази вечер никой не се свърза с нас, за да отговори на въпросите ни.

От Столичната община обаче дадоха обяснения:

Комплексът вече е обявен за недвижима културна ценност от "местно значение", което само по себе си вече гарантира, че той ще бъде запазен и поддържан в автентичния му вид. Желанието на институциите е той да получи и по-висок статут - от "Национално значение". Но все още има пречки затова. Една от тях е, че трябва да бъдат извършени пълни проучвания на комплекса и съставните му елементи. Той се състои от 34 сгради. Към днешна дата е предоставена информация само за някои от собствениците им. Документи и проекти за Царския гараж също не са открити. По всичко личи, че още дълго ще следим развоя на събитията около Царските конюшни.

Общината обезопасява и ремонтира, а МВР и частната фирма плащат фактурите без възражение. Така от дирекция "Общински строителен контрол" обясняват отношенията си собствениците на опожарената част от Царските конюшни.

Арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен контрол": И се наложи с тяхно съгласие и знание, да го направим ние, тъй като нашата процедура е максимално бърза. Изпълнихме за наша сметка това ограждение. И мрежа сложихме, този тунел, който трябваше да се изгради и сме предявили сумите, за да бъдат възстановени.

Утре предстои последната инспекция преди ремонта. Тя трябва да установи дали собствениците все пак не са изградили сами временния покрив.

Арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен контрол": Покривът се прави само, за да се спрат течовете вътре и нищо повече. Ние няма да укрепваме сградата, няма да правим никакви действия по отношение на това каква ще бъде тя. Оттук нататък всичко това трябва да бъде проект.

Според ахр. Калинов досега не е имало причина за налагане на глоби на собствениците. Били добросъвестни. Това, което са направили 4 месеца след пожара, е да възложат конструктивна експертиза за обекта.

Решението на общината обаче повдига важен въпрос - защо при Царските конюшни волята за прилагане на Закона за културното наследство е по-силна, отколкото при други обекти, обявени за невдижими културни ценности. Въпреки различното естество на проблемите с тях и различните мерки в закона, примери много. Сред тях са Къщата с ягодите, Къщата на Фингов, на Гешов и други ценни сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун прие да допусне инспекции на ядрен обект
Ким Чен-ун прие да допусне инспекции на ядрен обект
Депутатите приеха окончателно здравния бюджет
Депутатите приеха окончателно здравния бюджет