НОВИНИ

Столичната галерия "Евдокия" представя изложбата "Черно и бяло"

Изложбата "Черно и бяло" показва произведения от стъкло. Автори са един от най-добрите майстори на художествено стъкло в България - Юрий Василев и съпругата му Краси Василева, която е интериорен дизайнер.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
09:40, 20.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Юрий Василев завършва Националната Художествена Академия в София, специалност Стенопис. Автор е на много стенописи, витражи и керамика в частни домове и обществени сгради. Зад гърба си има редица самостоятелни изложби, а акцентът в сегашната - "Черно и бяло" - е контрастът. Показвайки творбите си от стъкло, Юрий и Краси Василеви ни доказват как то може да се превърне в акцент в интериора.

Юрий Василев:
Черното и бялото е нещо неутрално, което в един момент подкрепя всичко останало, което е в интериора и се явява като един акцент.

Макар че стъклото е материал, чиято обработка изисква много време и усилия, Юрий Василев не се поколебава да предпочете именно него заради възможностите, които то дава.

Юрий Василев:
Аз съм го избрал него, защото е много предизвикателен, много изобразителен, много пластично се работи със стъклото, може да се правят всякакви форми. Както виждате може да бъде огънато, може да бъде нарисувано, изпечено. Не сме си поставяли за цел високи философски въпроси, а наистина да наблегнем на това, че един обект, в който може да сложите плодове, може да се огледате, може да си осветите пространството, надхвърля конвенционалното и се превръща в предизвикателство за хората, които биха си го сложили в къщата.

Можете да разгледате изложбата "Черно и бяло" до 17 юни в галерия "Евдокия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от Карлово възражда изработването на калоферска дантела
Жена от Карлово възражда изработването на калоферска дантела
Пипа Мидълтън се омъжва днес
Пипа Мидълтън се омъжва днес