НОВИНИ

Столичната община е инвестирала 15 млн. лв. в закупуването на новите електробуси

Първоначалната инвестиция за закупуването на новите електробуси в София е със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на около 15 млн. лв. Това каза за "Сутрешния блок" на БНТ общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
10:18, 08.01.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Димитър Вучев, общински съветник от ГЕРБ: Към момента тези електробуси са 3 в София, ще бъдат 15, като самият договор е за 15 плюс, тоест можем да се възползваме и от още доставки. Това е въпрос на допълнителни преговори. Новият електробус беше представен през вчерашния ден. Обновена линия 123, която стига до Симеоновския лифт. Автогара "Геомилев" е началната точка. Има 6 спирки, като ще бъдат покрити необслужвани до момента маршрути. Линията от "Слатина" до Симеоновския лифт е нещо, което е желано и от всички граждани в "Слатина", които изразиха и в социалните мрежи своето удовлетворение.

Три електробуса ще има от 17 януари, а до края на февруари ще има още 2.

Целта на Столична община е до края на 2021 г. да бъде обновен до такава степен автопаркът на нашия автобусен транспорт, че 20% да са електрически автобуси, добави Димитър Вучев.

Факт е, че разходите за закупуването им са доста големи, каза той.

Димитър Вучев: Първоначалната инвестиция е със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Той е в размер на около 15 млн. лв.

Все пак приблизително 5-6 пъти по-евтино ще излизат електробусите, отколкото автобусите на газ или друг тип гориво, допълни Вучев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват ски сезона на Витоша
Откриват ски сезона на Витоша
Пациентът, трансплантиран с черен дроб преди Коледа, беше изписан от ВМА
Пациентът, трансплантиран с черен дроб преди Коледа, беше изписан от ВМА