НОВИНИ

Столичната община не е разрешавала строеж на небостъргач в ж.к. Стрелбище

Столична община излезе с официална позиция по повод протеста в софийския квартал "Стрелбище" срещу разрушаването на част от улица "Майор Първан Тошев".

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
22:39, 16.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
столичната община разрешавала строеж небостъргач стрелбище

В позицията се посочва, че Дирекция "Общински строителен контрол" към Общината е издала заповед на фирмата-предприемач да премахне поставената оградата, която спира движението по същестуващия път в квартала. Според експертите в Столична община, поставената ограда по границите на имота при бул. "България" и бул. "Акад. Ив. Гешов" възпрепятства и достъпа до канализационен колектор и водопровод, като ограничава нормалната им експлоатация. Съгласно закона фирма "НИКМИ" АД има срок за доброволно премахване на оградата.

;

От 2009 г. статута на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на Столична община. На това основание главните архитекти на Столична община през 2013г. и 2016 г. отказват да допуснат промяна на Подробния устройствен план по направено от собствениците искане, която да позволи строителство. Със свои решения Върховният административен съд е отхвърлил отказите на Столична община. И до момента главният архитект на София не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление.

Важно е да се знае, че за този терен няма нито влязал в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж, което на този етап е единствено заявено от собственика желание.

Позицията на Столична община в лицето на кмета на София и на главния архитект на Столична община е, че статутът на терена по Общ устройствен план, който има статут на закон, е за озеленяване и това не може да бъде променено. Целта на Столична община е да запази терена за градска градина, като използва всички законови механизми затова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ген. секретар на ООН предлага помощ за уреждане на кризата около Северна Корея​
​Ген. секретар на ООН предлага помощ за уреждане на кризата около Северна Корея​
Екстремален индекс за пожароопасност в 9 области на страната за 17 август
Екстремален индекс за пожароопасност в 9 области на страната за 17 август