Столичната община няма да участва в търга за къщата на Пейо Яворов, но не се отказва от намерението си да придобие имота. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Точно преди месец къщата на Пейо Яворов беше обявена за публична продажба, а наддаването за нея започваше от 1q628 хил. Веднага след публикуването на съобщението столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази желание домът на поета да стане общинска собственост. Правният анализ показва, че неяснотите около имота правят рисковано харченето на публични средства. Дори Общината да купи къщата, реално не може да влезе във владение на имота.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всички спорове и други възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или поне по време на продажбата. Ние сме готови след изчистване на всички тези въпроси да участваме с финансовата подкрепа на държавата в закупуването на тази къща. Това е ситуацията към днешния ден. Отново потвърждавам нашето желание да придобием къщата, но само при ясно условия. Не можем да купуваме котка в чувал!

През февруари 2019 г. съдът ще заседава за последно по делото, заради което се стигна до публичната продажба. Има и разминавания в документите за собственост. Така поне засега съдбата на Яворовия дом остава нерешена.

Трима са кандидатите за къщата на Яворов освен Столичната община

Трима са кандидатите за къщата на Яворов освен Столичната община

Поканата за публична продажба на къщата на Пейо Яворов все още не е оттеглена. Това съобщи за "По света и у нас" управителят на настоящата фирма-собст...

Държавата може да отпусне парите на София за придобиване на къщата на Яворов

Държавата може да отпусне парите на София за придобиване на къщата на Яворов

"Джи Пи груп" се оттегля и от спечелена обществена поръчка за ремонт на трамвайни релси в столицата - съобщи кметът на София. Йорданка Фандъкова инспе...