НОВИНИ

​Столичната община няма да участва в търга за къщата на Пейо Яворов

Столичната община няма да участва в търга за къщата на Пейо Яворов, но не се отказва от намерението си да придобие имота. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Айше Сали
от Айше Сали
15:20, 15.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Точно преди месец къщата на Пейо Яворов беше обявена за публична продажба, а наддаването за нея започваше от 1q628 хил. Веднага след публикуването на съобщението столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази желание домът на поета да стане общинска собственост. Правният анализ показва, че неяснотите около имота правят рисковано харченето на публични средства. Дори Общината да купи къщата, реално не може да влезе във владение на имота.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всички спорове и други възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или поне по време на продажбата. Ние сме готови след изчистване на всички тези въпроси да участваме с финансовата подкрепа на държавата в закупуването на тази къща. Това е ситуацията към днешния ден. Отново потвърждавам нашето желание да придобием къщата, но само при ясно условия. Не можем да купуваме котка в чувал!

През февруари 2019 г. съдът ще заседава за последно по делото, заради което се стигна до публичната продажба. Има и разминавания в документите за собственост. Така поне засега съдбата на Яворовия дом остава нерешена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически сътресения в Лондон заради Брекзит
Политически сътресения в Лондон заради Брекзит
Унгария отрече да има нещо общо с бягството на Груевски в Будапеща
Унгария отрече да има нещо общо с бягството на Груевски в Будапеща