За първи път у нас служители от държавните институции ще се включат в инициатива, посветена на Деня за по-чист въздух - 16 ноември.

Работещите в Столична община няма да използват личните и служебните си автомобили. Покани до всички администрации за включване в инициативата са изпратени лично от столичния кмет - Йорданка Фандъкова. Участие в Деня за по-чист въздух до момента са заявили над 100 училища и детски градини в столицата. Сред присъединилите се към каузата са представители на различни фирми, между които комуникационни оператори, вериги бензиностанции, банки, IT компании.

Тази кампания се провежда за пръв път, като последвахме примера на Великобритания. Обърнахме се към големите бизнеси и публични администрации, като е разработен пътеводител какво можем да направим за по-чист въздух, заяви пред камерата на БНТ зам.-кметът на София по околната среда Йоана Христова. По думите ѝ, мерките, които всеки един от нас може да предприеме, включват използване на градски транспорт, отиване на работа пеш или споделяне на място в автомобил. Бизнесите и големите институции могат да предложат работа от вкъщи, разделно събиране на отпадъците.