НОВИНИ

Столичната община поема минералните бани в „Горна баня“ и „Овча купел“

Сградите на минералните бани в кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“ ще бъдат предоставени от държавата на Столичната община. Това е начин красивите паметници на архитектурата бъдат реставлирани и използвани.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
21:10, 07.06.2016
8306
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

От десетилетия баните в „Овча купел“ и „Горна баня“ не работят, а сградите са изоставени и се рушат. Неведнъж с репортажи сме показвали трагичното им състояние. Една от причините да бъде изоставено лечението с минерална вода в София е, че водата е общинска собственост, а сградите - държавна. Съответно няма как едното да се ползва без другото. Предстои това недомислие да бъде преодоляно, като и сградите станат общинска собственост.

Ваня Николова, главен експерт в НАК в Столичната община: "Стратегията, която е разработена предвижда специално за „Овча купел“ в този прекрасен парк да се възстанови сградата на минералната баня и да се ползва от гражданите за здраве."

Същото важи и за сградата на банята в квартал „Горна баня“. Макар че водата там основно се бутилира. Дебитът е достатъчен, за да може част от нея да се ползва и във възстановената къпалня. От Столичната община се надяват, след като придобият собсвеността върху сградите, в пакет с минералната вода да се предложат за публично-частно партньорство.

Радослав Абрашев, общински съветник: "Тъй като се хвърлят огромни средства за тяхното възстановяване, повечето от тях, както и банята в „Овча купел“, е паметник на културата и това ще натовари общинския бюджет. Така че ние търсим съвместно - сградата с находището за даване на концисия или публично частно партньорство."

В момента банята в Банкя е пилотен проект по тази схема, тъй като сградата ѝ винаги е била общинска. До няколко дни ще стане ясно дали ще бъде подписан договор с концесионер и съответно ще започне реставрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ - Саундпейнтинг опитомява математиката
ДРУГИТЕ НОВИНИ - Саундпейнтинг опитомява математиката
Част от антитерористичния закон трябва да се прецизира, смятат юристи
Част от антитерористичния закон трябва да се прецизира, смятат юристи