Столичната община ще кандидатства за 400 милиона лева европейско финансиране за изграждане на канализация в райони, в които такава няма или частично е изградена. Това обяви зам.-кметът по инвестиции и строителство Ирина Савина на борда на трамвай, подарен ни от Базел. Тя разкри какви са и останалите проекти, за които финасирането в размер на 1 милиард евро вече е осигурено и трябва да се реализират в София до 2020 година.

София

Проблемът с канализацията в София е на път да се разреши в следващите три години. Това ще стане със средства по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". В момента се избира консултант, който ще трябва да изработи регионално прединвестиционно проучване, а от Общината подготвят план за отчуждаване на имотите, през които се очаква да минават тръбите.

Ирина Савина, зам.-кмет по "Инвестиции и строителство" в Столичната община
"Подмяна на канализация и водопровод е важна в централна градска част. И ние сме включили на местата, в които ще правим реконструкция на транспортната инфраструктура, защото е важно, след като положим новия асфалт, той да не се разрушава заради аварии."

Планира се канализация да бъде изградена в кварталите "Манастирски ливади", "Гърдова глава", "Модерно предградие", "Кремиковци", "Нови Искър", "Световрачене", "Чепинци", "Негован". В момента подземна инфраструктура се изгражда в Горна баня и се търсят различни варианти, с които да се финансира."

Ирина Савина, зам.-кмет по "Инвестиции и строителство" в Столичната община
"Разчитаме изключително много, освен на концесионера, най-вече на европейското финансиране, за да можем в кратки срокове да реализираме проектите там, където няма или има частично изградена."

По оперативна програма "Региони в растеж" ще бъдат изцяло модернизирани 23 училища и детски градини в районите "Илинден", "Красна поляна", "Надежда", "Връбница" и централната градска част. И още:

Ирина Савина, зам.-кмет по "Инвестиции и строителство" в Столичната община
"Едно училище, 43-то в "Илинден", ще бъде преустроено, т.е. ще бъде модернизирана сградата, която към момента, това е сградата на бившето военно окръжие, към момента стои неизползвана от години. 25-ият обект е разширение на френската гимназия. 26-ият - нова детска градина, разширение на детска градина в район "Илинден"."

С евросредства ще бъдат ремонтирани театър "София" и Културен институт "Лиляна Димитрова". Предвидено е още изпълнението на проекти за модернизация на социални домове, както и обновяване на Западния парк и парка "Заимов".

В обиколката от квартал "Бъкстон" до площад "Журналист" се включи и зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев, който заяви, че има голяма вероятност ремонтът на "Граф Игнатиев" да не започне тази година заради обжалвания. Планираната реконструкция на булевард "Цар Борис III" се очаква да започне до края на годината, а до дни ще бъде обявена процедурата за избор на изпълнител на ремонта.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорт в Столичната община
"По булевард "Цар Борис III" сме предвидили ремонтът да се извършва на етапи, така че минимално да затрудним хората, които ежедневно използват тази най-натоварена линия. Движението на трамваите ще бъде уредено по такъв начин, че когато даден етап се ремонтира, в останалите отсечки трамваите да могат да се движат."

Ремонтът на булевард "Цар Борис III" включва цялостна ремонт на трамвайната линия от трамвайно ухо "Княжево" до Съдебната палата. Ще бъде изграден нов релсов път, трамвайни перони и контактна мрежа. По трасето ще се движат 13 нови трамвайни мотриси. Ще се направи ремонт и на улица "Каменоделска".