Столичната община отказва да стане стопанин на Ларгото, докато Министерството на културата не ремонтира обекта. За рушащото се Ларго и пространство между Министерския съвет и Президентството, което беше ремонтирано преди близо две години, сигнализираха от неправителствената организация "Спаси София", която вчера пусна снимки в социалната мрежа Фейсбук.

София

Счупените плочки, напуканите стъкла на куполите, извадените павета и падналата облицовка се дължат на проблем с отводнителната система, а не са в резултат на некачествен ремонт. Това коментира министърът на културата Боил Банов, който каза, че за проблема знаят от месеци, но заради зимния период не са могли да предприемат действия. Банов успокои, че обектът, за който бяха дадени над 17 милиона лева от еврофондовете, е в гаранция и проблемите ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя, а не на данъкоплатците. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че няма да приеме обекта, докато той не бъде ремонтиран.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Очакваме Министерството на културата като възложител да осигури гаранционното изпълнение, така че да сме сигурни, че всичко е приключило и е в добро качество. Защото след това да търсим фирми, с които ние не сме сключвали договори е изключително трудно."

Кметът каза, че има уверението на министъра на културата Боил Банов, че в най-кратки срокове проблемите ще бъдат отстранени. Фандъкова обяви, че вече имат планове за културното пространство.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Имаме пълна готовност да разширим музея за история на София с подземния музей, имам предвид затворената част на подземния музей, която е изключително интересна. В момента не е отворена, защото не е направена експозицията. Ние имаме проекти и готовност за това."

Наскоро Министерският съвет взе решение да прехвърли комплекса "Антична Сердика", в който влиза и Ларгото, за управление на Общината.