Столичната община си връща за управление четири знакови имота в Борисовата градина, реши днес Столичният общински съвет, по предложение на кмета Йорданка Фандъкова. Имотите са били предоставени за управление на "Софийски" имоти преди 12 години.

Правете любов, а не сгради - такъв призив на гражданската инициатива "Обединена София" посрещна днес общинските съветници преди заседанието им. Хората настояват общината да спре да приема общи устройствени планове и изобщо да не издава нови разрешителни за строителство.

Филип Симеонов - Инициатива "Слънце за децата ни": Тъй като в Закона за устройството на територията има много вратички, не една, а много, да не се допуска в такива зелени площи да се строят небостъргачи.

Към протеста се присъедини и омбудсманът Мая Манолова, която определи исканията на гражданите като справедливи и поиска ревизия на законността на всички реституции и заменки, които са унищожили зелени площи в столицата.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че поддържа близък контакт с протестните групи и инициативните комитети и дори предприемат съвместни действия по конкретни случаи. Тя обясни обаче, че частната собственост е неприкосновена по Конституция и при обсъждането на отделните проблеми не могат да се пренебрегнат законовите права на притежателите на имоти.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Аз искам да спра презастрояването. Аз живея в квартал, който е презастроен, и изпитвам на гърба си, или по-скоро с цялото си същество, неудобството от това. Но ако това само го кажем, ние ще излъжем хората, трябва да кажем как го правим това.

Съдбата на върнатите днес за управление на общината имоти също зависи от изхода на съдебните дела, заведени от хората, на които са предоставени за стопанисване. Плановете на общината са на мястото на автокъща "Капитолия" да има подземен паркинг, където посетителите на парка да оставят автомобилите си. "Маймунарника" да остане като място за забавления, а на мястото на заведението "Веселото село" да има зелена площ. Възстановяването на дейността на къпалня "Мария Луиза" е една от най-амбициозните цели на администрацията.

Общинските съветници от БСП подкрепиха действията на кмета, но коментираха, че след няколко години на протести общината най-сетне се е вслушала в гражданското недоволство и обясниха активността на общината с наближаващите местни избори.