В София започват проверки на подмостовите пространства и съоръженията на основните реки за нерегламентирани отпадъци и бездомни хора.

Красимир Димитров, дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община: Столична община прави превантивни мерки и гледаме критичната инфраструктура, особено мостови съоръжения, за да не се получи пожар под моста, при който след това да имаме последствия и за движението, преминаващо отгоре. Затова ние винаги проверяваме подмостовите съоръжения за хора, които водят скитнически живот, за да може да им помогнем и на тях с кризисните центрове, а и да почистим.

Общо четирима човека бяха установени, които не пожелаха да останат в центровете на общината, каза още Красимир Димитров.

Инспекциите касаят и нивото на реките.

Красимир Димитров: Реката минава 50 см под нивото. Имаме станции, които мерят и можем да предупредим хората. Но все пак е изключително опасно.

Проверките продължават.

Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община е бил и един от първите, пристигнали на място след пожара в "Пирогов". По думите му първи са били екипите на пожарната.

Красимир Димитров: Изключително тежка нощ. Адмирации към персонала на "Пирогов", които се справиха отлично с евакуацията на пациентите от отделението. За съжаление, има двама загинали, както знаете. Чакаме да приключи огледът. Дирекцията ни с всички служители са на място, за да помогнем за възстановяване на нормалния ритъм на отделението. Така че ще изчистим, ще оправим заедно с доброволци от Столична община. Ще помогнем за разчистването, така че пациентите да си влязат по стаите. /.../Ще останат затворени двете стаи, които са засегнати от взрива.
Проблем с инсталацията за кислород е вероятната причина за пожара в "Пирогов"

Проблем с инсталацията за кислород е вероятната причина за пожара в "Пирогов"

Двама души загинаха при пожар в болница "Пирогов". Повече за инцидента от прякото включване в "Сутрешния блок" на БНТ репортера ни Тереза Ставрева.