НОВИНИ

В столичната онкология отварят библиотека от дарени книги

Библиотека с над 5000 заглавия и развлекателни игри отвори врати в столичната Университетска болница по онкология. Всички книги и мебели са събрани за по-малко от месец в рамките на дарителската кампанията 'Оздравей с книга". От началото на декември в болницата работят и трима психолози, които подкрепят пациентите и техните близки.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:57, 29.12.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Класическа и съвременна българска и чуждeстранна литература и книги на английски език са част от фонда на библиотеката в столичната онкология. Книгите са дарени от неправителствени организации, издателства и много частни лица. 15 пациенти вече са посетили библиотеката.

Биляна Огнянова - главна медицинска сестра в УСБАЛО: 'Стараем се да създадем кът за четене, където пациентите поне за малко да излязат от болничната атмосфера .Да се почувстват в по-близка до домашната среда. Тук пациентите могат да изиграят партия шах, табла, не се сърди човече дори."

Пациентите, които не могат да стигнат до библиотеката, ще получават книги в стаите си.

От няколко седмици болните могат да посещават и групи за психоемоционална подкрепа.

Ралица Стоянова - психолог: "Имат възможност да споделят и всичко, което ги вълнува от живота им и извън заболяването. Техните интереси, тяхното семейство, работа. Всичко, което е важно за тях."

Психолозите предлагат и индивидуални консултации. Те оказват и подкрепа на близките на болните. Терапиите са безплатни и могат да се посещават и от пациенти на други болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи, работещи в чужбина, събраха пари и подаръци за бедни деца във Видин
Българи, работещи в чужбина, събраха пари и подаръци за бедни деца във Видин
Джебчийка нападна и наби клиентка в магазин за дрехи в центъра на София
Джебчийка нападна и наби клиентка в магазин за дрехи в центъра на София