Столичната улица "Граф Игнатиев" е готова. Днешната проверка на строителния надзор трябваше да установи дали направените преди седмица забележки са отстранени. Обектът все още няма акт 16.

София

Ако досега всеки дефект или недомислица от ремонта на улица "Граф Игнатиев" се оправдаваше с това, че още се работи, то от днес обектът е готов.

БНТ: Доволни ли сте?

- Ами всяко едно нещо, което е ново е хубаво, но можеше и по-добре.

Дефектите обаче се виждат с просто око, неравностите са много, а липсата на отношение към детайла - очевидна. Според строителния надзор, при мобилизация изпълнителите могат да отстранят всички дефекти за един ден и да не се стигне до глоби.

Даниел Евлогиев, директор на "Транспортна инфраструктура": Има два вида санкции - за некачествено изпълнение и за... - От кога почва за забавяне? - В случай, че започне строителна дейност, тя сега е спряна.
инж. Тодор Тодоров, ръководител на Строителния надзор на ремонта: От утре ако се налага продължаване на строителни дейности, могат да бъдат по договор налагани санкции.
© БГНЕС

Санкциите за забавяне са по 200 000 лева на ден. От организацията "Спаси София" сигнализираха за тактилна линия за незрящи на площад "Гарибалди", която свършва в стена. До късния следобед този детайл все още не беше преработен.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Нека да оставим експертите и професионалистите да си свършат работата, тогава ще ви кажа какво е и моето заключение.

Все още не е ясно какъв точно ще е дизайнът на новата чешма пред храма "Св. Седмочисленици", но на това място чешма отново ще има.

Не е ясно и как точно ще изглежда обновеният книжен пазар на площад "Славейков" и кога се връщат книжарите. Пейката на Петко и Пенчо Славейкови в момента се реставрира и скоро ще бъде върната на мястото си, а превърналите се в емблема на ремонта на улица "Граф Игнатиев" ограничители - ще бъдат подменени с колчета до два месеца.