НОВИНИ

Столичният КАТ и ДАИ планират мерки срещу замърсяването на въздуха в София

Засилени проверки на вредните емисии от автомобилите в София, планират Столичният КАТ и Държавната автомобилна инспекция. Това съобщават от министерството на транспорта. Двете институции ще търсят финансиране за закупуване на нова техника, защото наличната е малко и е остаряла.

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 03.06.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

София е градът с най-мръсен въздух в страната. През миналия месец са отчетени минимални превишения на нормите на фини прахови частици в кварталите "Дружба", "Павлово" и на "Копитото" на Витоша.

Тодорка Петкова и.д. началник на отдел в Изпълнителната агенция по околна среда: "Това са единични превишения, като са незначителни. Малко над нормата. Не са два или три пъти над нормата, както е през зимния сезон. Когато са ниски нивата не са вредни."

Основният замърсител на въздуха през лятото е трафикът. допълват от Агенцията по околна среда. В София се регистрират по 14 хиляди автомобила на месец. Контролът за вредни емисии при първия технически преглед се извършва от столичния КАТ. От там признават, че той е неефективен, защото техниката недостига, а наличната е морално остаряла.От Столичната община са готови да помогнат за решаване на проблема.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта на Столичната община: "Ще помогнем, като закупим газ анализатори, които ще предоставим безвъзмездно на Столичната "Пътна полиция". Това ще им помогне още при регистрация на нови автомобили или на употребявани такива разбира се, да знаят точно екологичното състояние на този автомобил, и ако той не отговаря на стандартите, валидни за страната няма да бъде регистриран".

Финансирането е осигурено от бюджета на Столична община. Ще се инвестира и в шумомери и димомери. В пунктовете за годишни технически прегледи тестват автомобилите и за вредни емисии. Проблемни се оказват колите с остарели или липсващи катализатори

Тодор Желев - Съюз на българските автомобилисти: "Общо взето автомобилите нов внос от Западна Европа идват - горе-долу с коректни показания. Малко са хората, които ги отстраняват тези катализатори".

Автомобилите с показатели над нормата не минават прегледа и имат две седмици да отстранят нередностите. От министерството на транспорта съобщиха, че планират да затегнат контрола и в пунктовете за технически прегледи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна ще глобяват за незаконно изхвърлени строителни отпадъци
Във Варна ще глобяват за незаконно изхвърлени строителни отпадъци
Традиционният поход от Асеновград до хижа Марциганица
Традиционният поход от Асеновград до хижа Марциганица