В София в момента се обработват 84 процента от отпадъците и само 16 се депонират. Това каза в Брюксел кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която участва в Седмата годишна конференция на кметовете от ЕС. На среща с комисаря по регионалното развитие Корина Крецу Фандъкова е обсъдила и изграждането на инсталацията за топло- и електроенергия от горивото, което в произвежда в завода за отпадъци.

Често кметовете са по-важни за прилагането на европейските политики и проекти от самите правителства. Това каза по време на конференцията комисарят по инвестициите Юрки Катайнен. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че двата проекта, които се оценяват високо от Брюксел, са метрото и управлението на отпадъците в столицата. Според нея вече са готови и следващите плановете за развитие на метрото.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: В момента сторим 12 километра, знаете, че по-голямата част от средствата са европейско финансиране по оперативна програма "Транспорт". Имаме готовност да продължим метрото към квартал Левски Г и също така към Слатина.
В "Денят започва": За и против нова инсталация за изгаряне на отпадъци в София

В "Денят започва": За и против нова инсталация за изгаряне на отпадъци в София

Инсталацията за изгаряне на битови отпадъци, която се предлага да бъде изградена на територията на ТЕЦ София предизвика спорове и провокира протести....

Фандъкова каза, че Брюксел вече очакват проекта за изграждането на инсталацията в ТЕЦ София. Така в бъдеще българската столица ще оползотворява до 90 процента от отпадъците, а ще се депонират само 10. В много от големите европейки градове вече има нулево депониране на отпадъците.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: За мен е важно гражданите на София да знаят, че това е съвременното решение на проблема с отпадъците на големите градове - изключително екологично, отговарящо на най-високите стандарти и да не се подвеждат по твърдения, които нямат нищо общо с истината и целят единствено политически атаки.

Кметът на София посочи като пример Виена, където по думите ѝ има четири инсталации за термична обработка на отпадъци, едва от които се намира в самия център на града.

София прилага практики от Виена за екология, транспорт и градска среда

София прилага практики от Виена за екология, транспорт и градска среда

София все повече заимства от най-добрия град за живеене в света - Виена. Освен идеи за перфектната градска среда и инфраструктура, нашата столица ще ч...