НОВИНИ

Столичният кмет Фандъкова предлага да се криминализира горенето на гуми

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи на парламента да се криминализира горенето на гуми и кабели, което замърсява значително атмосферния въздух, тъй като глобите са се доказали като неефективна мярка. Това заяви тя в студиото на „Още от деня“. Като други мерки за борба с лошото качество на въздуха в столицата тя очерта закупуването и въвеждането в експлоатация на нови автобуси с електрически или газови двигатели. По въпроса с ремонтите в София, Фандъкова гарантира, че няма да се „плати нито един лев за лошо свършена работа“.

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 29.10.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

В момента се изпълняват едни от най-мащабните и най-дългообсъжданите проекти за ремонти в София, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. В комисиите и журито за тях са присъствали архитекти и общински съветници, както и граждани. Проектите са сложни, заради което са затруднили ежедневието на столичани, допълни тя.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Друг е въпросът, че тази ситуация се използва от много наши опоненти. Предстоят местни избори, предизборната кампания отдавна вече започна.

Йорданка Фандъкова изтъкна, че по въпроса за ремонтите в столицата в публичното пространство се тиражират заблуди и фалшиви новини. За пример тя даде слухът, че градината „Кристал“ ще бъде запълнена.

Според столичния кмет зад част от общественото напрежение стоят „организирани представители от БСП“ и „някои от партиите в дясно“.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Това, за което гарантирам, е да не се плати нито един лев за лошо свършена работа.
;

Веднага след като са се появили съмнения около ремонта на „Граф Игнатиев“, вътрешният одит е бил задействан, заяви Йорданка Фандъкова. Конкурсът за ремонта на трамвайните линии по бул. „Цар Борис III“ ще бъде обявен отново, като преди това проектът ще бъде прегледан, тъй като е направен от фирмата, изпълнила ремонта на „Граф Игнатиев“.

;

За ремонта на пространството около площад „Неделя“ ще бъде обявен международен конкурс.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Най-важно е да дойдат утвърдени имена - дали ще са от България, или ще са от Европа, защото това е знаковият площад, за който хвърлихме огромни усилия да затворим отвратителния паркинг, който имаше там.
;

Първите 20 електробуса са пристигнали в София, като до 1 декември ще бъдат пуснати в движение, заедно с още 60 нови автобуси на природен газ, а до края на годината се очакват още 20, увери Йорданка Фандъкова.

Два са основните източника на замърсяване на атмосферния въздух - трафикът и битовото отопление, припомни тя. Горенето на кабели и гуми е противозаконно, като за да се предотвратят подобни практики, е сформиран мобилен екип на Общинска полиция. Фандъкова добави, че ще предложи горенето на подобни продукти да се криминализира.

;

Ще има подкрепа за домакинствата, които пожелаят да подменят печките си на твърдо гориво с различни видове екологично отопление, добави тя.

По думите ѝ, няма да се променят местните данъци и такси в Столична община.

Къщата-музей на поета Яворов трябва да стане държавна или общинска собственост, защото така ще се гарантира опазването ѝ по най-добрия начин, но това трябва да се стори максимално най-прозрачно.

Йорданка Фандъкова отказа да коментира дали ще се кандидатира за още един мандат на предстоящите местни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на среща на върха ЕС - Арабски свят
Премиерът на среща на върха ЕС - Арабски свят
Наводнения в Италия, сняг в Испания
Наводнения в Италия, сняг в Испания