Квартал „Надежда“ става „зелен здравословен коридор“ на София. Проектът е финансиран по програмата „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, като средствата са малко повече от 1 млн. евро. Целта е свързването на Северния парк с минералната вода на район „Надежда“. Природосъобразното решение ще подобри пешеходните връзки и велосипедното придвижване към центъра.

София

Зеленият коридор ще започне от велоалеята на Ломско шосе в квартал „Надежда“, ще мине през площада около централната гара, който скоро ще бъде напълно обновен и ще стигне до центъра на София.

арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Основното е създаването на пешеходни връзки, които да създадат връзката между Северния парк, останалите паркове в района,с подобряване на достъпността, доизграждане на велосипедни връзки , намиране на място на зелени покриви.

Ключова роля в зеления коридор е и находището на минерална вода в „Надежда“.

арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Водата, която дълги години не е използвана, да бъде включена в целия този проект, било чрез използване чрез процедури или изграждане на басейн.

В проектът участват и градовете - Порто в Португалия и Нант във Франция. Първото впечатления на партньорите от Португалия е, че София има огромен потенциал и може да се развие много за кратко време.

Монис Гонзало, център за социални изследвания, Потугалия: Мисля, че в момента всички сме на едно ниво, разбира се има градове, които са по-развити. Но в днешно време вече стана ясно, че ключовата дума за градското възстановяване са градските пространства.

Според главния архитект на София алтернативното предвижване ще е предпочитано, ако пешеходните и вело трасетата към центъра са напълно отделени от трафика.