НОВИНИ

Столичният общински съвет прие програма за качеството на въздуха

Столичният общински съвет прие актуализираната Програма за управление на качеството на въздуха до 2020 година след тричасови дебати и с почти пълно мнозинство. В документа са заложени мерки за намаляване на нивата на фините прахови частици и за ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:40, 18.05.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова програмата за управление на качеството на въздуха е най-важния документ за бъдещото развитие на града. В нея са заложени мерки за намаляване на нивата на фините прахови частици, обновяване на градския транспорт, както и ограничаване на движението и поставяне на стикери на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии.

С пускане на системата за ранно предупреждение, която се очаква да заработи в края на лятото, в дните с доказано замърсяване на въздуха градския транспорт ще бъде безплатен. В някои райони на София ще се въведе т.нар. "успокоена зона", в която автомобилите ще се движат с 30 км/ч.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Вече говорих с транспортния министър да се засили контролът върху техническите прегледи за автомобили. Говорихме с колегите от "Пътна полиция" да засилят контрола върху това да няма свалени катализатори.

Столичният кмет ще разчита на подкрепа от законодателя да се въведе поставянето на стикери на автомобилите в зависимост от техния клас и на базата на екологичните стандарти. Те ще бъдат слагани при техническия преглед и така в дните с високи нива на замърсяване ще се ограничава движението на автомобили, които най-много тровят атмосферата. Фандъкова подчерта, че в последните години общината не е спирала да работи за трайното подобряване на въздуха в София.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: С изграждането на метрото, с подмяната на транспортните средства, които са важни мерки в тази програма, с изграждането на нови паркове, облагородяване на парковете и надграждане на системата за управление на отпадъците ние развиваме града си, освен че работим за по-чист въздух.

Проучва се и дали е необходимо закупуването на допълнителни автоматизирани станции и изграждане на мониторингова мрежа на Столичната община. В момента качеството на въздуха се анализира от 6 автоматизирани станции.

До новите мерки за качеството на въздуха се стигна, след като тази зима бяха установени повишени нива на фини прахови частици в София, а България беше осъдена от ЕС заради мръсния въздух в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Професия журналист: Мария Чавдарова от Варна
"Професия журналист": Мария Чавдарова от Варна
АПИ възобнови поръчката за изграждане на електронна система за тол такси
АПИ възобнови поръчката за изграждане на електронна система за тол такси