НОВИНИ

​Столицата на Казахстан вече ще се казва Нурсултан

Казахстан официално преименува столицата си Астана на Нурсултан в чест на президента Назарбаев, предаде Франс прес. Двете камари на казахския парламент на съвместно заседание приеха единодушно закон за преименуване на столицата от Астана в Нурсултан в чест на първия президент на републиката.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:53, 20.03.2019
13719
Чете се за: 00:32 мин.
По света
​столицата казахстан вече казва нурсултан

„В съответствие с алинея 1 на член 91 от конституцията е внесен проектозакон за промяна на основния закон. Този законопроект предвижда промяна на името на столицата от Астана на Нурсултан“, заяви заместник-ръководителят на президентската администрация. За да влезе в сила промяната трябва да бъде подписана и от държавния глава.

;

Първата столица на Казахстан в годините, когато страната беше част от Съветския съюз, е Алмати. С идването на власт на Нурсултан Назарбаев тя беше преместена от Алмати в Астана. Новата столица беше превърната в един от най-модерните градове в Средна Азия с красива архитектура и небостъргачи – символ на просперитета на страната, чиято икономика се базира на износа на петрол и други природни ресурси.

;

Президентът Нурсултан Назарбаев се оттегли от властта вчера след почти 30-годишно управление, което го прави един от най-дългогодишните президенти на територията на Евразия. С неговото име се свързва стабилността в Казахстан, който е важен партньор на Русия и Китай в редица регионални инициативи като ШОС и Евразес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​ГЕРБ и ВОЛЯ се разбраха: Партията на Марешки остава в парламента
​ГЕРБ и ВОЛЯ се разбраха: Партията на Марешки остава в парламента
​Земетресение със сила 5 по Рихтер разтърси Франция
​Земетресение със сила 5 по Рихтер разтърси Франция