Казахстан официално преименува столицата си Астана на Нурсултан в чест на президента Назарбаев, предаде Франс прес. Двете камари на казахския парламент на съвместно заседание приеха единодушно закон за преименуване на столицата от Астана в Нурсултан в чест на първия президент на републиката.

© снимка: АРХИВ

„В съответствие с алинея 1 на член 91 от конституцията е внесен проектозакон за промяна на основния закон. Този законопроект предвижда промяна на името на столицата от Астана на Нурсултан“, заяви заместник-ръководителят на президентската администрация. За да влезе в сила промяната трябва да бъде подписана и от държавния глава.

Предлагат столицата на Казахстан да бъде наречена на Назарбаев

Предлагат столицата на Казахстан да бъде наречена на Назарбаев

Новият президент на Казахстан Касим Жомарт Токаев е предложил променяне на името на столицата на страната в чест на бившия лидер Нурсултан Назарбаев,...

Първата столица на Казахстан в годините, когато страната беше част от Съветския съюз, е Алмати. С идването на власт на Нурсултан Назарбаев тя беше преместена от Алмати в Астана. Новата столица беше превърната в един от най-модерните градове в Средна Азия с красива архитектура и небостъргачи – символ на просперитета на страната, чиято икономика се базира на износа на петрол и други природни ресурси.

Казахстанският президент подаде оставка

Казахстанският президент подаде оставка

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев неочаквано подаде оставка след 30 години начело на богатата на петрол бивша съветска република с размерит...

Президентът Нурсултан Назарбаев се оттегли от властта вчера след почти 30-годишно управление, което го прави един от най-дългогодишните президенти на територията на Евразия. С неговото име се свързва стабилността в Казахстан, който е важен партньор на Русия и Китай в редица регионални инициативи като ШОС и Евразес.