Какви са основните изводи за външната политика и международните отношения на България след двете знакови визити на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев - темата в "Още от деня" коментираха Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения и Даниел Смилов - политолог.

Според експертите, двете посещения имат различна важност за участието на страната на международната сцена. При визитата на Столтенберг става въпрос за ролята на България като равноправен член на НАТО и отбранителните ни способности като такъв, докато при Медведев акцентите са в сътрудничество в сферата на енергетиката и туризма.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: При посещението на Столтенберг чухме много ясно какво той ни каза във всички аспекти за сигурността на Европа. Дали обаче целта на НАТО ще е да се постигне договореност за разполагането на руски ракети или ще бъдат разположени и натовски - не знам дали това беше формулирано като въпрос от от България. При посещението на Медведев за първи път от повече от 10 години имаше конкретни изгледи да се случи обявеното рестартиране на българо-руските отношения.
Даниел Смилов, политолог: При визитата на Столтенберг е ясно - ние сме член на НАТО и участваме пълноправно с другите. Бяха обсъдени общата отбранителна система и общите заплахи за сигурността. Другата визита е важна исторически и икономически. Фокусът беше в газопреносните проекти и "Турски поток".

Вижте целия анализ за посещенията на Йенс Столтенберг и Дмитрий Медведев във видеото!

Три основни решения за енергетиката и туризма след визитата на Медведев в София

Три основни решения за енергетиката и туризма след визитата на Медведев в София

Приключи двудневното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София. Три са основните решения, които бяха обявени след срещата - Русия има интер...

Йенс Столтенберг в България: Светът трябва да се подготви за несигурност

Йенс Столтенберг в България: Светът трябва да се подготви за несигурност

„България не е Троянският кон на Русия в НАТО“ - това заяви премиерът Бойко Борисов, който посрещна в София генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбе...