НОВИНИ

Столтенберг и Медведев в България - какви са изводите от двете знакови визити

Какви са основните изводи за външната политика и международните отношения на България след двете знакови визити на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев - темата в "Още от деня" коментираха Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения и Даниел Смилов - политолог.

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 05.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Според експертите, двете посещения имат различна важност за участието на страната на международната сцена. При визитата на Столтенберг става въпрос за ролята на България като равноправен член на НАТО и отбранителните ни способности като такъв, докато при Медведев акцентите са в сътрудничество в сферата на енергетиката и туризма.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: При посещението на Столтенберг чухме много ясно какво той ни каза във всички аспекти за сигурността на Европа. Дали обаче целта на НАТО ще е да се постигне договореност за разполагането на руски ракети или ще бъдат разположени и натовски - не знам дали това беше формулирано като въпрос от от България. При посещението на Медведев за първи път от повече от 10 години имаше конкретни изгледи да се случи обявеното рестартиране на българо-руските отношения.
Даниел Смилов, политолог: При визитата на Столтенберг е ясно - ние сме член на НАТО и участваме пълноправно с другите. Бяха обсъдени общата отбранителна система и общите заплахи за сигурността. Другата визита е важна исторически и икономически. Фокусът беше в газопреносните проекти и "Турски поток".

Вижте целия анализ за посещенията на Йенс Столтенберг и Дмитрий Медведев във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП призова правителството да получи гаранции от ЕК за енергийните проекти
БСП призова правителството да получи гаранции от ЕК за енергийните проекти
Волен Сидеров: България не бива да позволява външна намеса да спре Турски поток
Волен Сидеров: България не бива да позволява външна намеса да спре "Турски поток