НОВИНИ

Столтенберг очаква Черна гора тази година да стане членка на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква тази година Черна гора да стане 29-тата членка на алианса. В интервю за сръбската агенция Бета той каза, че бъдещето на Балканите е в евроатлантическото семейство.

bnt avatar logo
от БТА
13:32, 13.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
столтенберг очаква черна гора година стане членка нато

Столтенберг приветства решението на комисията по външна политика на американския Сенат да подкрепи членството на Черна гора в НАТО и подчерта, че това предложение има силната подкрепа на двете партии. Генералният секретар на алианса припомни, че през май миналата година министрите на външните работи подписаха протокола за членство на Черна гора и сега съюзниците ратифицират протокола в съответствие с техните национални процедури.

Двадесет и три съюзници досега са ратифицирали протокола, а в останалите страни процедурата е в ход. Очакваме тази година да приветстваме Черна гора като членка на НАТО, заяви Столтенберг.

Той изтъкна посветеността на НАТО на сигурността на Западните Балкани и заяви, че алиансът осъществява своя дял в изграждането на регионална сигурност с регионалните партньори. Някои страни от региона вече влязоха в нашия съюз, а други се стремят към това, заяви Столтенберг и напомни, че НАТО има регионална канцелария в Сараево, Белград и Скопие, чиято цел е стимулиране на диалога и практическото сътрудничество.

Столтенберг каза още, че напълно подкрепя диалога межу Белград и Прищина и подчерта, че бъдещето на региона е в евроатлантическото семейство, посочвайки необходимостта да бъде намалено сегашното напрежение в Западните Балкани, за да се избегнат инциденти и сблъсъци. Той поясни, че НАТО иска да задълбочи своето сътрудничество със Сърбия, уважавайки нейния неутралитет, както и сътрудничеството с Австрия, Швейцария и Швеция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Михаил Христов е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК
Д-р Михаил Христов е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК
Започва вторият етап на Националната антиСПИН кампания
Започва вторият етап на Националната антиСПИН кампания