НОВИНИ

Столтенберг призова Русия да поеме отговорност за малайзийския самолет

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия са приеме отговорността за свалянето на малазийския самолет с 298 пътници над Източна Украйна преди четири години, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
21:31, 28.05.2018
Чете се за: 01:22 мин.
По света
столтенберг призова русия поеме отговорност малайзийския самолет

Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО завърши днес с приемане на декларация, в която се отправя призив за продължаване на придържането към досегашната политика на Алианса спрямо Русия, основаваща се на възпиране и същевременно на готовност за диалог, предаде ТАСС

Участниците в сесията, която се проведе във Варшава, подчертават в заключителния документ необходимостта от поддържане на политиката на НАТО спрямо Русия, основаваща се на силно възпиране и защита, а също и на готовност за съдържателен диалог, както бе посочено в декларациите от срещите на върха на Алианса в Уелс и в полската столица. Същевременно те изтъкват необходимостта да бъде изтъквана пред Русия "нейната отговорност за нарушенията на международните закони и норми".

Парламентарната асамблея на НАТО освен това отправя призив към всички съюзници да допринасят за разрешаването на общи проблеми, отделяйки необходимите ресурси за това. Тя потвърждава и привързаността си към политиката на отворени врати и иска незабавно да се отстранят нормативните и правовите препятствия пред мобилността на съюзническите войски в Европа и да се създадат условия за инвестиции в необходимата инфраструктура.

Парламентарната асамблея на НАТО настоява и за продължаване на разширеното присъствие на Алианса на източния фланг, както и за развиване на сътрудничеството и координацията между НАТО и ЕС.

;

„Съгласен съм с холандското правителство, което призовава Русия да поеме отговорност за катастрофата“, каза Столтенберг, описвайки инцидента със самолета като „директно последствие“ от руската агресия спрямо Украйна.

Холандия и Австралия обвиниха Русия в свалянето на самолета, след като международен екип от следователи установи, че зенитната система Бук, използвана за свалянето на машината, е принадлежала на Русия.

Столтенберг, споменавайки за руската намеса в чужди избори, за кибератаките и за използването на военна сила срещу съседни страни от страна на Русия, допълни, че тази по-настъпателна Русия е едно от най-големите предизвикателства за сигурността, което стои пред страните от НАТО. Генералният секретар на алианса увери делегатите по време на парламентарната асамблея на НАТО, провела се във Варшава, че организацията ще отговори на това предизвикателство чрез комбинация от възпиране и политически диалог.

На форума във Варшава Украйна и Грузия бяха описани като близки партньори на НАТО, а Столтенберг обяви бъдеща политическа подкрепа за двете съседни на Русия страни.
Същевременно говорителката на НАТО Оана Лунгеску каза, че в четвъртък ще се проведе първият съвет НАТО-Русия след обтягането на отношенията между Москва и Запада заради аферата Скрипал, предаде Франс прес. Срещата ще бъде посветена на Украйна и е седмата в този формат за последните две години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роман Абрамович става израелски гражданин
Роман Абрамович става израелски гражданин
Борисов се срещна с министъра на земеделието на Китай
Борисов се срещна с министъра на земеделието на Китай