НОВИНИ

Столтенберг призова Русия да спре да подкрепя сепаратистите в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да прекрати своята "политическа, военна и финансова подкрепа за сепаратистите" в Украйна. Апелът бе отправен след срещата на върха на алианса във Варшава, на която организацията укрепи източния си фланг като противовес на Москва, отбелязва агенция Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
21:49, 09.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
столтенберг призова русия спре подкрепя сепаратистите украйна

Съюзниците са единни в своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза Столтенберг на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко. Той подчерта, че НАТО няма да признае незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия и осъжда умишленото дестабилизиране (от нейна страна) на Източна Украйна, "където прекратяването на огъня се нарушава ежедневно".

"Призоваваме Москва да прекрати своята политическа, военна и финансова подкрепа за сепаратистите. Всички страни трябва да прилагат изцяло Минските споразумения" за уреждане на конфликта в Украйна, призова Столтенберг.

Примирието в Източна Украйна се нарушава и прилагането на мирния план, договорен в столицата на Беларус от Украйна, Русия, Франция и Германия, е блокирано от месеци. През последните седмици Париж и Берлин възобновиха дипломатическите усилия за изпълнение на Минските споразумения. Някои страни членки на ЕС и НАТО обаче са все по-обезпокоени от според тях бавния напредък на Украйна при провеждането на икономическите реформи и в борбата с корупцията. Те настояват за възобновяване на диалога с Русия, която от две години е в относителна изолация и с наложени санкции от страна на Запада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бойци на Ислямска държава свалиха руски военен хеликоптер в Сирия
​Бойци на "Ислямска държава" свалиха руски военен хеликоптер в Сирия
НАТО реши да създаде своя разузнавателна служба
НАТО реши да създаде своя разузнавателна служба