НОВИНИ

Столтенберг изтъкна ключова роля на Турция в НАТО

Генералният секретар на НАТО посети Турция само дни, след като Анкара подкрепи съюзническите удари в Сирия. Йенс Столтенберг изложи аргументи за операцията, изтъкна ключовата роля на съюзничката от алианса и приноса й в борбата срещу Ислямска държава. Самата Турция подчерта, че има независима политика по конфликта в Сирия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:40, 16.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Поведението на Турция в този критичен епизод от сирийската криза не остана незабелязано. Днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с турските лидери обстановката в региона и подчерта, че Турция е съюзник с ключова роля в Североатлантическия пакт.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Турция прави много за нашия съюз, макар да среща сериозни изпитания свързани със сигурността. Никой друг съюзник от НАТО не е претърпял толкова много терористични атаки и вие сте най-изложени на нестабилността в региона. Турция щедро приютява над три и половина милиона бежанци, но вие не сте сами. Алиансът е солидарен с вас.

От Анкара изясниха, че в политиката за Сирия не заемат ничия страна, а разногласията не са причина за разрив. Повод за това са думи на френския президент Макрон, според когото с подкрепата за ударите Турция е показала, че се разграничава от Русия.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: Може да имаме различия, но отношенията ни с Русия не са толкова слаби, че да бъдат развалени от френския президент. Връзките ни с Русия не са алтернатива на съюза ни с НАТО, нито на връзките ни с Франция или САЩ. Трябва да поддържаме стабилни отношения с всички страни.

В турската преса излезе твърдение, че преди ударите Анкара е предала на руския президент Путин следното послание от западните съюзници: "Целта не е Русия, а режимът в Дамаск, който използва химическо оръжие. Не искаме горещ сблъсък с Русия."Няма официално потвърждение за тази посредническа роля.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Харадинай обсъдиха развитието на двустранните икономически връзки
Борисов и Харадинай обсъдиха развитието на двустранните икономически връзки
Във Военна болница ще има безплатни прегледи за кожни новообразувания
Във Военна болница ще има безплатни прегледи за кожни новообразувания