Това съобщи днес пред Македонския парламент генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде агенция МИА. Той отбеляза, че страната трябва да реши с Гърция проблема с името си, преди да бъде приета в Алианса.

Генералният секретар на НАТО говори пред Македонския парламент
Генералният секретар на НАТО говори пред Македонския парламент © БТА

„Страните членки са впечатлени от вашата всеотдайност и ентусиазъм за членство в Алианса. НАТО желае да успеете, но имате още работа. Преди всичко да решите проблема с Гърция за вашето име“, каза Столтенберг, като добави, че е добре да бъдат амбициозни, но трябва да бъдат и реалисти.

Генералният секретар приветства правителството и неговите усилия за решаване на спора за името с Гърция, като го насърчи да продължи в този дух. Той отбеляза като важна стъпка и Договора за добросъседство с България.

Столтенберг каза още, че за алианса е важно да види как Македония инвестира в отбраната, защото НАТО е военен алианс, работещ за обща защита.

Докато той говореше в парламента, пред сградата се събраха група граждани, протестиращи против членството на Македония в НАТО и „антимакедонската политика“ на правителството, съобщиха македонските медии.

© БТА