Стопани от Пазарджишко излизат на протест, несъгласни с решението доброволно да ликвидират прасетата си, отглеждани в личните стопанства. Тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта на земеделския министър. След среща със стопаните министърът на земеделието Десислава Танева даде отсрочка от една седмица за Пазарджишко. Стопаните в село Овчеполци обаче са категорични, че няма да посегнат на животните, защото те са здрави.

Вижте повече от прякото включване на Росица Колева

Стопаните в Овчеполци гледат около 500 прасета в дворовете си. Въпреки уверението на министър Танева, че се търсят стимули за тях и въпреки дадената отсрочка от една седмица за премахване доброволно на прасетата, хората са категорични, че няма да убият доброволно животните си. Те смятат, че тъй като никъде в региона няма огнище на зараза, това е прекалено прибързано и ще посегне на прехраната им.

Хората са притеснени как да процедират с майките прасета и новородените прасенца. Казват, че им е жално да ги заколят. Категорични са, че експертите на БАБХ трябва да вземат проби от животните и ако нямат африканска чума, да не ги убиват. Някои твърдят дори, че няма да пуснат експерти на БАБХ в домовете си.

Зад хората застават и кметове на близо над 30 села. Те са организирали голям общински протест днес в 16.00 часа в Пазарджик.

Всъщност в Пазарджик няма доказана нито една проба на болно от чума прасе, но има 5 големи свинекомплекса, около които има 20-километрова санитарна зона.

Кметовете искат удължаване на срока за убиване на прасетата до декември месец и бърза и опростена регистрация на животновъдните обекти.

Вижте повече във видеото