Собственичката на стадото с положителна проба в Болярово не допусна ветеринарите във фермата си днес. След представен протокол се оказа, че има две положителни проби, а не една, както беше оповестено по-рано.

Болярово

От протоколите на ветеринарните служби днес стана ясно, че в стадото на Ана Петрова има две положителни проби, а не една както съобщи земеделския министър. Това нагнети обстановката, когато ветеринарите се опитаха да вземат повторни проби от животните.

Ветеринарите определиха случващото се в Болярово като възпрепятстване, а собственичката на животните като подигравка с труда й.

Ана Петрова, животновъд: Трябваше да имам едно животно с положителна проба, а д-р Колев ми донесе документ две животни, които животни са при мен действително с този номер ушна марка. Всички видяха, че животните ми да живи и здрави. Само не мога да разбера защо са две след като имаше една положителна проба. Това искам някой да ми го обясни. Лично господин министъра, ако може. Няма да ги пусна да ми вземат проби.
д-р Стоян Колев, ветеринарен лекар: За мен това е възпрепятстване на да си свърша задължението. Мен са ме пратили по разпореждане на министъра да взема 60 кръвни проби. По разпореждане на министъра трябва да вземем - 60 проби . Бърз тест ще покаже веднага резултата. Ще разрешиш ли да направим.
МВР работят и по версия за умишлена зараза с чума по дребните преживни животни

МВР работят и по версия за умишлена зараза с чума по дребните преживни животни

Освен по версията за нелегален внос на животни в МВР работят и по хипотезата за умишлена зараза. Това обяви в парламента вътрешният министър Валентин...

От сутринта пред фермата в Болярово са и част от протестиращите пред стадото на баба Дора в Шарково за да охраняват поставените под карантина 200 овце. Междувременно в съседните села Странджа и Крайново собствениците на умъртвени животни получиха обезщетенията си

Ангелина Иванова, кмет на село Крайново: С овце и кози имаме само три животновъдни обекта. Изплатиха им се обезщетенията. Няма в селото никакви проблеми. Разясни им се, че това е азиатска чума и е много опасна. Нямахме проблеми абсолютно никакви при унищожаване на животните.

В село Крайново в момента се отглеждат само крави. 104 овце и кози бяха умъртвени заради чума по дребните преживни животни.

Предстои да бъдат обезщетени и стопаните с умъртвени животни в Шарково.