НОВИНИ

Стопани в Русенско продължават да отглеждат прасета, въпреки забраната

Въпреки въведената забрана във връзка с разпространението на африканска чума по свинете, стопани продължават да отглеждат прасета в дворовете си. От Агенцията по безопасност на храните са на мнение, че тази практика трябва да остане в миналото, защото не гарантира необходимата биосигурност и опазване на животните от плъзналата зараза.

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 28.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Над 35 стопани от село Караманово са гледали прасета в дворовете си от години. Само за ден след влизането на африканската чума по свинете в област Русе обаче те са спазили указанията и са ги заколили.

Бисер Блажев, кмет на с. Караманово: В рамките на ден-два беше решен проблемът. Имаме и голям комплекс с около 4000 прасета, който трябва да се предпази.

Оказа се обаче, че не всички стопани в областта са направили това.

д-р Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните: Има съмнения за община Иваново за наличие на лични стопанства тип заден двор.

А изискванията в този случай са категорични.

д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ: Да не се успокояваме с това, че в община Сливо поле, където текат в момента процедурите по изчистване на заболяването, са прибрани и приключили отглеждането на прасета в заден двор. Нека това нещо да се има предвид и за цялата територия на страната.

Защото специалистите отчитат, че това е един от сигурните начини за спиране на разпространението на африканската чума по свинете, прилаган и в други европейски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова система подобрява безопасността на корабоплаването по Дунав
Нова система подобрява безопасността на корабоплаването по Дунав
Пловдивският градски транспорт е вече в Google Maps
Пловдивският градски транспорт е вече в Google Maps