Унищожаването на овце и кози ще продължи до пълното премахване на вируса на чума по добитъка. Земеделският министър Румен Порожанов отиде в засегнатите села по заръка на премиера. Той обеща максимално високи обезщетения, като има вариант и за компенсация с животни. Засега няма нови огнища на заразата.

Хората продължаваха да питат защо се избиват и животните с отрицателни проби.

Румяна, животновъд: Протестираме да спрат това убийство. Тия лекари, ветеринарните като са завършвали ветеринарна медицина, техните учители са ги възпитали да лекуват животните, не да ги правят убийци. Не искаме парите им. Тия пари ще ги дадем на г-н Порожанов, които ни ги изплатят след 6 месеца карантинния срок, той да ни възстанови бройките.
Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: За тези хора това не е бизнес, това е начин на живот. Ти убиваш поминъка му.
Румен Порожанов, министър на земеделието: Поемам ангажимента, когато, за това обаче и ветеринарите и другите, всички трябва да свършим бързо работата, така че в момента, в който има биосигурност във вашето село и в другото, те са 3 села да осигурим животни със стада. Стада, каквито сте имали или аналогични на аналогична стойност.

Според ветеринарите опасността от разпространение на опасната зараза е голяма.

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: В районите на Бургас, Ямбол и Хасково, които граничат с Турция има 300 000 дребни преживни. В тези райони, които са в опасната зона са около 30 000. В същото време имаме около 1 милион и 300 хиляди в страната. Трябва да направим всичко това, че да опазим страната. Трябва да направим така, че с тези мерки да останем в рестрикции икономически до нова година.

В понеделник започва изплащането на обезщетенията в първото село с умъртвени животни - Воден. Животновъдите ще получат препарати, за да дезинфекцират стопанствата си.


Животновъди от цялата страна ще дарят овце на фермерите от Ямболско. Председателят на една от овцевъдните организации призова всички в отрасъла да подкрепят кампанията с колкото животни могат.

© БТА