В този час в Пазарджик започва протест срещу превантивното умъртвяване на прасета с оглед мерките за справяне с африканската чума. Организатори са кметове от над 30 села в района, които попадат в 20-километровата санитарна зона. В пазарджишко няма доказан случай на чума по свинете, но евтаназирането на животните се налага заради петте големи свинекомплекса в областта.

Овчеполци, Пазарджик

В пазарджишкото село Овчеполци стопаните отглеждат над 500 прасета в дворовете на домовете си. Повечето от тях категорично отказват да ги умъртвят.

Жител на Овчеполци: Аз не съм съгласен да се колят прасетата. Не виждам нито чума имаме в региона, нито нищо.
Жител на Овчеполци: Разчитам да бъдат благосклонни правителството и там, които решават поне до ноември месец да хванат студовете. Ние сега какво ще ги правим?! Не съм склонен за компенсации.
Жител на Овчеполци: Аз очаквам, че ще излъжат специално за парите...

Кметовете застават зад исканията на хората.

Костадин Карабончев, кмет на село Овчеполци: Най-важното, което ще искаме - бърза регистрация на животновъдните обекти и опростена.

В пловдивското село Равадиново доброволното премахване на прасетата вече е факт.

Трайчо Кардашев - кмет на село Радиново: Проблемът е, че 4-5 човека имат свине майки, които са бременни като ги чакат да се опрасят тези дни и казва: „аз няма си слагам грях на душата да коля бременно животно.
Димитрийка Младенова: На мен чак ми се плаче, защото много ми кротички животинките, но няма начин трябва да го направим това нещо.

За разлика от пазарджишко, в пловдивските села срокът за унищожаване не е удължен и още в понеделник на проверки ще тръгнат експертите на агенцията по храните.