Напрежение и протести в Югоизточна Турция предизвика отстраняването на трима кметове от прокюрдската Демократична партия на народите. Тримата са избрани на местните избори през март с категорично мнозинство. Властите съобщиха и за стотици арести в 29 провинции. Всички са заподозрени за връзки със забранената Кюрдска работническа партия - ПКК.

В Диарбекир силите на реда извадиха водно оръдие срещу скромна група протестиращи заради отстраняването на кмета Аднан Селчук Мъзраклъ. Отстранени са и кметовете на Ван - г-жа Бедиа Йозгьокче Ертан, и на Мардин - Ахмет Тюрк.

Прокюрдската Демократична партия на народите, към която принадлежат, нарече действията на властите "нов и явен политически преврат" и "враждебно отношение към волята на кюрдите". Властите обявиха, че са отстранени временно, докато трае разследване за връзки с ПКК. В рамките на това разследване са задържани 418 души в 29 провинции.

Опозицията критикува остро уволненията на кметове като удар срещу демокрацията. "Неприемливо е да се отхвърля волята на народа", посочи кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който зае поста след прегласуване на изборите. Ройтерс отбелязва, че към критиките се присъединиха бившият президент Абдуллах Гюл и бившият премиер Ахмет Давутоглу. Преди съюзници на президента Реджеп Ердоган, те вече се очертават като негови опоненти.

© БГНЕС