Бурен се оказа днешният празник за Русия! Страната чества Деня на държавния суверенитет. Стотици бяха задържани по време на неразрешен протест, с искане за наказания за полицаите, участвали в задържането на разследващия журналист Иван Голунов.

Според официалните данни - 200, а според неправителствените организации - над 400, са задържаните по време на днешната демонстрация в Москва. Около 2000 души, повечето с тениски в защита на разследващия журналист Иван Голунов, се събраха и поискаха служителите на реда, участвали в задържането му, да получат наказания. Вчера полицията оттегли обвиненията, свързани с наркотици срещу него и нареди освобождаването му. Двама високопоставени представители на органите на реда ще бъдат уволнени заради случая, тече разследване и срещу редови полицаи.

Сред задържаните са опозиционерът Алексей Навални и множество журналисти, както от руски, така и от чужди медии.

Сергей Митрохин, член на партия "Яблоко": Дойдохме тук да кажем "Не". Хубаво е, че освободиха Иван Голунов, но това не е повод да се отпускаме и да седим по домовете си. В Деня на Русия сме длъжни да напомни на нашите власти, че Русия не им принадлежи, не е тяхна собственост и бащиния.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". От там заявиха, че именно това потъпкване на правата и свободите провокира подобни протести.

Прекратяват разследването срещу журналиста Иван Голунов

Прекратяват разследването срещу журналиста Иван Голунов

Наказателното преследване срещу разследващия журналист Иван Голунов спира заради липсата на доказателства за участието му в престъпление, заяви пред р...