Тревожно голям е броят на децата с гръбначни изкривявания в Благоевград. Това показва изследване на Регионалната здравна инспекция и Факултета по обществено здраве и спорт към Югозападния университет. В Благоевград 500 деца между първи и пети клас имат...

Тревожно голям е броят на децата с гръбначни изкривявания в Благоевград. Това показва изследване на Регионалната здравна инспекция и Факултета по обществено здраве и спорт към Югозападния университет. В Благоевград 500 деца между първи и пети клас имат гръбначни изкривявания. Други 1300 ученици са с неправилна стойка.

Изследването е проведено сред децата от първи до пети клас във всички благоевградски училища. Данните наистина са притеснителни, но пък е важно, че ги има, защото едно гръбначно изкривяване, установено в достатъчно ранен етап, може да бъде коригирано от рехабилитаторите и детето да се справи с този проблем. Гръбначните изкривявания често се подценяват от родители и от учители, но специалисти казват, че такова изкривяване може да доведе до проблеми с дихателната и сърдечно-съдовата системи. Превантивните мерки са много важни.

Тежката раница уврежда децата бързо и сигурно. Учениците се оплакват, че всеки ден ходят на училище непосилно натоварени с дебели учебници, тежки сборници и големи тетрадки. Децата казват, че заради чантите ги болят раменете. Те споделат и, че им се налага да си почиват, докато насит раниците си. Неудобните чинове в училище също причиняват гръбначни изкривявания, твърдят специалисти. Според д-р Евелина Николова училищните ръководства трябва да обърнат внимание на височината на масите и на чиновете, на които стоят децата. Самите деца също казват, че им се налага да стоят в неправилна поза на чиновете си.

Според лекарите гръбначните изкривявания водят след себе си и други здравословни проблеми, а крайният резултат често е тежко обездвижване. Д-р Николова предупреди, че могат да се появят и ранни износвания, в началото остеоартрози, след това и спондиоартрози.

Плуването, според специалистите, е най-добрата превантивна мярка срещу гръбначните изкривявания. Те съветват родителите да наблюдават децата си, и при най-малките съмнения за неправилна стойка да търсят съвет от лекар. Личните лекари са тези, които ако установят че децата имат проблеми в гръбначния стълб трябва да ги изпратят с направление при рехабилитатор. Такива центрове за рехабилитация има във всеки един град. Проверихме в един такъв център дали родители водят децата си за помощ там, оказа се, че едва 10-15 деца на година търсят помощ при рехабилитатор и то само в тежки случаи. Според рехабилитаторите важна роля в откриването на подобни заболявания са имали училищните лекари, които са правили скринингови изследвания и са насочвали децата към лечебна физкултура. Сега обаче в училищата, няма и лечебна физкултура, няма и училищни лекари.

автор: Антон Чавдаров