НОВИНИ

Стотици хиляди испанци призоваха за единство

Шест дни след спорния референдум за независимост на Каталуния, десетки хиляди излязоха на шествие в цяла Испания с призив за диалог между Мадрид и Барселона. Облечените в бяло демонстранти настояват за единство на страната, а към управляващите отправиха едно категорично послание - "или диалог, или оставки".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:24, 07.10.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света

"Бла, бла, бла, нека поговорим" - с този любопитен лозунг, хиляди демонстранти настояха управляващите в Мадрид и сепаратистите в Барселона да загърбят различията си и да сложат край на политическата криза. Облечени в бяло, като символ на мира и без никакви знамена - такива избраха да бъдат днес протестиращите.

- Диалог, а не насилие. Това е нужно на страната ни. Всеки трябва да има право да изкаже мнението си, но подобно решение като отцепване на територия, трябва да бъде взето от всички в страната.

В Барселона също се чуха призиви за единна Испания.

- Уважението е в основата на всичко. Никой ме може да ме принуди да поискам независимост и всички ние, които искаме Испания да запази целостта си, не може да бъдем наричани фашисти. Всички сме равни и всички сме испанци.

Напрежението между управляващи и сепаратисти ескалира в деня на референдума, когато командировани от страната полицаи и жандармеристи извеждаха със сила гласоподаватели от секциите. Шести ден двата враждуващи лагера продължават да си разменят закани - каталунският парламент настоява, че гражданите са пожелали Каталуния да се отдели от Испания и че е възможно това да бъде направено едностранно. От своя страна испанското правителство заплашва да задейства член 155-и от Конституцията, с който да замрази правата на автономната област.

Кристина, поддръжник на единна Испания: Не одобрявам нищо от това, което се случи напоследък. Надявам се скоро да бъде постигнат консенсус. Тази ситуация е много лоша за Испания.
Луис, поддръжник на единна на Испания: Тук сме за да сложим край на този опит за държавен преврат от страна на каталунските власти. Правителството в Барселона няма право с 10% реални гласове и един на практика подправен вот да обяви независимост. Независимост, която дори не е желана от мнозинството каталунци.
Анна, поддръжник на единна на Испания: Не е редно испанци да се борят с испанци. Сепаратистите са малцинство, вярвам, че повечето каталунци не искат да се отцепват.

Испанският конституционен съд забрани насроченото за понеделник заседание на регионалния парламент на Каталуния. Вместо това, лидерът на сепаратистите Карлес Пучдемон ще държи реч във вторник, а очакванията са да обяви независимост. Ако това стане, Мадрид може действително да отнеме автономията на Барселона, а Испания да изпадне в невиждана до този момент конституционна криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете беше спасено след 13 часа в швейцарските Алпи
Дете беше спасено след 13 часа в швейцарските Алпи
Синдикатите предлагат хората с минимална заплата да не плащат данък върху нея
Синдикатите предлагат хората с минимална заплата да не плащат данък върху нея